Dus dan prostitueer je als sociotherapeut een 16-jarig meisje. En dan wordt er vijf jaar geëist.

Sommige gebeurtenissen zijn zo surrealistisch dat het moeilijk is te geloven dat ze echt plaatsvinden. Lees en huiver.

Gisteren verscheen ene Arjan B. voor de rechtbank in Zwolle. Hij is 49 jaar en als sociotherapeut werkzaam (we hopen en veronderstellen: wás werkzaam) bij Hoeve Boschoord, een forensisch psychiatrische kliniek in Drenthe. Er worden onder andere zedendelinquenten behandeld.

Het heeft er alle schijn van Boschoord met Arjan B. de kat op het spek heeft gebonden.

Hoeve Boschoord stond sinds eind 2017 onder verscherpt toezicht van de Inspectie van Gezondheidszorg, inmiddels is dat niet meer zo.

Via een dating-app kwam deze Arjan B. in contact met het toen 15-jarige meisje. Dat resulteerde in kinderporno: honderden video’s en foto’s werden met derden gedeeld, regelmatig met de uitnodiging om met dit meisje seks te hebben. Zo’n uitnodiging werd notabene ook aan een ‘cliënt‘ van Boschoord gedaan. Die seks vond uiteindelijk – tegen betaling – ook plaats op, ondermeer, een parkeerterrein.

Boschoord maakt deel uit van zorggroep Trajectum en daar deden ze zolang mogelijk of hun neus bloedde. Inmiddels zou er sprake zijn van een ‘intern onderzoek’.

Dit alles duidt op gruwelijke misstanden. Maar het is zeker ook een misstand dat het Openbaar Ministerie voor dit soort kwesties een strafeis van vijf jaar neerlegt. Zelfs als de rechtbank conform veroordeelt – vaak wordt het toch minder – betekent het dat deze Arjan B. over 3,5 jaar weer op vrije voeten is en in de praktijk misschien al een jaar eerder in een open inrichting met weekendverlof de facto is teruggekeerd in de maatschappij.

We schreven hier al eerder over de eigenlijk onwaarschijnlijk lichte straffen die we in ons land bijvoorbeeld voor verkrachting hanteren. Het wordt hoogtijd dat ons rechtssysteem aanranding,  verkrachting, het misbruik en de exploitatie van vrouwen in een heel andere categorie plaatst. Als je het wilt voorkomen of tenminste wilt terugdringen, dan schiet het met het huidige strafsysteem niet erg op.