Column: Carin Gaemers, Nina Hagen en Gott bewahr!

In de nieuwe OPZIJ de column van Carin Gamers.

Het was een eer de titel ‘meest invloedrijke vrouw’ over te dragen aan Wanda de Kanter en Bénédicte Ficq. Twee vrouwen die een vooraanstaande plaats innemen in hun vakgebied en die het doorzettingsvermogen en de civil courage hebben om daarnaast de strijd aan te binden tegen de tabaksindustrie. Die titel is bij hen in goede handen.

Voorafgaand aan de ceremoniële overdracht in Museum Amsterdam sprak Els Kloek over invloedrijke vrouwen in de twintigste eeuw. Daarbij pleitte zij voor ruimdenkendheid waar het gaat om de combinatie van werk en kinderen. Toen ik daarna het woord kreeg, verklaarde ik direct het hartgrondig met Els Kloek eens te zijn. Een no-brainer, aangezien keuzevrijheid voor mij onlosmakelijk is verbonden met onafhankelijkheid.

Het verbaasde me dan ook dat ik na het formele deel van de avond hier en daar het verwijt kreeg dat ik vrouwen die voluit carrière maken was afgevallen.

Hoezo val je een groep af wanneer je die keuzevrijheid onderschrijft? Kiezen voor werkweken van zestig uur of meer en een topcarrière ambiëren vind ik even legitiem als de keuze om dat niet te doen. Er zijn meer manieren dan werken en belasting betalen om de investering die de gemeenschap in je opleiding heeft gedaan te laten renderen. Laat iedereen dat doen op de manier die haar het best past. Daarvoor moet je je niet hoeven te verantwoorden.

Lees verder op Blendle (€)