‘Onwijze moeders’. Daar kunnen we er niet genoeg van hebben

Gisteren in het journaal beelden van een onaangekondigd bezoek van koning Willem-Alexander aan de Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijken. Dat leverde hem ondermeer opmerkingen op als: ‘O wat leuk, het was hier zo’n griebeszooi!’.

Bospolder-Tussendijken was jarenlang zo’n wijk waar de kleine en grote criminaliteit elk positief initiatief in de weg stonden. Maar nu niet meer en dat is mede te danken aan de inzet van de Onwijze Moeders. Veel kijkers hoorden gisterenavond voor het eerst van die beweging die ruim 10 jaar geleden in de Rotterdamse wijk Delfshaven ontstond. Buurtmoeders besloten de problemen in hun eigen wijk aan te pakken onder het motto ‘Dit is míjn wijk en ik laat het niet verloederen’. Een van de initiatiefnemers, Deniz Yilman, besloot met andere moeders een samenwerking aan te gaan met wijkagent Marco den Dunnen. Het initiatief vond veel opvolging in andere Rotterdamse wijken, zo ging nog in oktober vorig jaar weer zo’n samenwerking van wijkagent en moeders van start in Beverwaard. En dan worden er direct ook anderen bij betrokken: wijkmanager, jongerenwerkers en medewerkers van woningbouwverenigingen.  Dat er veel partners bij betrokken worden noemt de politie niet toevallig. ‘Het succes van dit project staat en valt met samenwerking’. De politie organiseert inmiddels maandelijkse bijeenkomsten met thema’s als straatcultuur, nepvuurwapens, jihadisme, katvangers en grooming.

Zoals de politie het zegt: ‘Wat ooit klein is begonnen op de ‘Valentijnschool’ in Delfshaven, verspreidt zich nu langzaam als een olievlek over heel Rotterdam’.

Dankzij die Onwijze Moeders krijgen Rotterdammers hun wijken terug.

 

%d bloggers liken dit: