Rechter: overtijdbehandeling kan gewoon via de huisarts

Recent deed de rechter een belangrijke uitspraak over de overtijdpil. De overtijdpil kun je innemen om te voorkomen dat je, wanneer je overtijd bent, zwanger wordt. Deze pil kan je nemen tot twee weken nadat je zou moeten menstrueren en is bedoeld voor vrouwen die in een tussenperiode zitten: voorbij de periode waarin de morning afterpil helpt maar als een abortus nog niet mogelijk is.

De rechtszaak tegen de Nederlandse Staat werd aangespannen door Bureau Clara Wichmann (dat strijdt voor een betere rechtspositie van vrouwen) en Women on Waves (een organisatie die overal ter wereld abortuspillen uitdeelt). Deze partijen zijn van mening  dat de overtijdpil verkrijgbaar zou moeten zijn bij huisartsen, want ‘Op het moment dat het huisartsen moeilijk wordt gemaakt door de overheid om vrouwen hierbij te helpen, beperk je ze in hun reproductieve recht.’

Met een overtijdpil-behandeling is er volgens de organisaties geen sprake van een afbreking van een zwangerschap en dus niet van een abortus, omdat het in die vroege overtijdsperiode nog helemaal niet duidelijk is of er sprake is van een ‘intacte zwangerschap’. Dat kun je pas weten na 45 dagen, als je kunt zien of er sprake is van hartactie bij de vrucht. Daarom zouden vrouwen deze pillen gewoon van hun huisarts moeten kunnen krijgen en zouden ze niet naar een abortuskliniek of ziekenhuis hoeven gaan.

Daarin ging de rechter dus mee en komt er eind aan de praktijk dat vrouwen zijn aangewezen op een abortuskliniek of ziekenhuis, zelfs als een abortus nog niet mogelijk is.

 

%d bloggers liken dit: