Van OPZIJ: Lakshmi

Zangeres Lakshmi (25) weet te betoveren met haar engelachtige stem. Momenteel staat ze in 77 Nederlandse theaters met de theatertour Adem. Haar repertoire?
Dat schrijft en componeert ze zelf. En ondertussen maakt ze tijd vrij om de barricaden op te gaan voor vrouwen in de muziekindustrie.

Wat is je huidige gemoedstoestand?

Mijn gemoedstoestand kan elke minuut wisselen. het gaat nu prima. Ik ben moe maar wel voldaan door de theatershows. Het is deze week de dertigste show van de tour, dat voelt wel heavy. Er zijn dagen dat mijn gemoedstoestand helemaal niet stabiel is. Ik kan me erg druk maken om dingen of ergens in doorslaan. Dan gebeurt er iets en verzuip ik daarin. Ik verzuip graag in dingen. Maar als ik de dag rustig begin, merk ik dat ik de hele dag rustiger ben. Wat ook helpt is dat ik ben gaan minderen met het drinken van koffie.” Welk talent zou je willen hebben? “Ik zou dolgraag in de hoofden van mensen willen kijken. Ken je die film van Mel Gibson (What Women Want – red.) dat hij opeens hoort wat vrouwen denken? Dat zou ik bij iedereen willen kunnen – maar ik wil het wel kunnen uitschakelen. Het lijkt mij een handig talent omdat ik mensen dan beter zou kunnen begrijpen. Ik probeer mensen nu al te begrijpen, maar dat is soms heel lastig als je niet in andermans brein kunt kijken. Mensen met een grote muur om zich heen, daar wil ik bij kunnen. Ik wil geen dingen invullen voor mensen zoals: ze vinden me niet leuk. Misschien wil ik mensen wel vooral begrijpen voor mijn eigen rust. Al zou ik ook doodsbang zijn om in hun hoofd te kijken. Maar ik denk dat het nu enger is, omdat ik dingen invul voor mensen – en nooit positief.”

Waarom vul je dingen negatief in?

“Dat weet ik niet. Ik werk hier echt aan. Ik ben nu 25. Ik wil dat niet nog 25 jaar doen. Wat ik de laatste tijd probeer is: als ik ergens mee zit, bel ik die persoon direct en spreek ik het uit. Hoe dom dat ook kan voelen, het wordt meestal wel gewaardeerd. In de realiteit valt het uiteindelijk wel mee. Ik weet niet waar die negatieve gedachten vandaan komen. Maar ik werk eraan, om dingen niet negatief maar op z’n minst blanco in te
vullen.”

Wat is jouw definitie van geluk?

“Ik voel geluk als ik een show heb gespeeld. Soms overvalt een geluksgevoel me tijdens een show al. Dat heb ik ook bij het maken en schrijven van muziek. Op dat moment bestaat er namelijk geen tijd, geen druk en geen verwachtingen. Je hebt van die mensen die zeggen dat ze gelukkig zijn als ze ‘lekker met de hond gaan wandelen’. Dat snap ik wel, maar daar word ik echt niet gelukkig van. Dan denk ik: ik moet nú gelukkig zijn. En dan lukt het juist niet. Dat genieten van hele kleine dingen, dat zou ik wel willen leren, als dat kan. Ik kan overigens wel tevreden zijn, maar niet dat ik denk: dit is geluk. Behalve in de muziek. Gelukkig.” Wat zijn jouw dagdromen? “Ik zou graag in een uitverkochte ArenA staan. Als ik het zo hardop zeg, ben ik trouwens wel heel carrière-wise bezig. Maar mijn ideale dagdroom is optreden in een  arena of iets soortgelijks in het buitenland – echt dat héle massale – en daarnaast zou ik willen optreden op een heel kleinschalig podium, ergens onder in een kelder, klein en artistiek. Precies deze combinatie.

Lees verder op Blendle (€)