Europa, Brexit, Theresa May en Hotel California: ‘You can check out any time you want. But you can never leave.’

De stemming over de Brexit-deal – die er overigens niet is – is verschoven naar een paar dagen voor de fatale datum van uittreding.

Intussen wordt een tweetal opties steeds serieuzer:

  1. Uitstel
  2. Afstel, na een mogelijk 2e referendum

Uitstel

Welk probleem er door een uitstel wordt opgelost is niet duidelijk. De Ierse grens ligt waar-ie ligt en uitstel zal dat niet veranderen. Natuurlijk kan er bij uitstel eindeloos worden doorgepraat, Theresa May kan best elke dag langskomen.

Afstel

Ook afstel lijkt een steeds grotere optie. Maar dan zal er eerst een nieuw referendum moeten komen. En wat betekent dat dan voor welk referendum dan ook, in de toekomst. Want als tijdens de implementatietijd van de uitkomst van een referendum de maatschappelijke en politieke barometer een andere kant opslaat – dat is eerder regel dan uitzondering – dan stelt zo’n volksraadpleging in de praktijk niets voor. Dat wisten we in Nederland overigens al.

Er is tijdens de oprichting van de Europese Unie veel niet bedacht. Dat er effectief geen sancties tegen een land zijn, althans niet de ultieme – ‘je moet eruit’ – dat zagen we al met Griekenland. Een lidmaatschap kan niet door de leden aan een lid worden opgezegd. Die optie is vergeten of moedwillig achterweg gelaten. Daarentegen kan een lid zelf wel z’n lidmaatschap opzeggen zoals het Verenigd Koninkrijk zo’n twee jaar geleden deed nadat er al een klein jaar eerder per referendum toe was besloten. Maar in de praktijk lijkt het toch niet te kunnen, het is met recht Hotel California: ‘You can check out any time you want. But you can never leave.’