Donald Trump en Kim Jong-un in Vietnam. Maar OPZIJ was er eerder…

Vandaag vindt de ‘top’ van Donald Trump en Kim Jong-un in Vietnam plaats. Dat is al de tweede en die is er niet bepaald om het succes van de eerste te vieren.

Vorig jaar beloofden partijen elkaar van alles maar al snel bleek dat die beloften aan beide kanten niet goed waren begrepen en in elk geval anders werden uitgelegd.

Of dat dit keer anders wordt valt te betwijfelen hoewel de jubelende persberichten waarschijnlijk al voorgekookt klaar liggen.

Maar één succes is er wel: de keuze voor Vietnam om elkaar te ontmoeten. Een prachtig land waar je heel goed moet opletten om er een totalitair regime in te ontdekken. Natuurlijk is Vietnam een éénpartij-stelsel en natuurlijk is het ook een communistisch land met repressie voor al te anders denkenden.

Maar Vietnam is ook een zeer snelgroeiende economie met kansen voor iedereen die wil meedoen. De levensstandaard groeit elk jaar significant, kom daar eens om in Europa. In de straten en op het land tref je een aanstekelijk enthousiasme en optimisme.

De Reismeiden van OPZIJ waren er afgelopen zomer en schreven er een prachtige reportage over. Uit de inhoud:

Dit land, met bijna honderd miljoen inwoners en dat grenst aan China, Laos en Cambodja en de wateren van de Zuid-Chinese Zee, de Golf van Thailand en de Golf van Tonkin, is een vat vol tegenstellingen: dichtbevolkte steden, chaotisch brommertjesverkeer afgewisseld door schilderachtige rijstvelden, rode rivieren, bamboebossen, her en der verspreid staande pagodes en overblijfselen van de Franse koloniale aanwezigheid.

De enorme culturele rijkheid in combinatie met overweldigende natuur laat je met open mond van bestemming naar bestemming voeren. In Vietnam regeert sinds de overwinning op de Amerikanen in 1975 zowel in Noord- als in Zuid-Vietnam de communistische partij. Daar is overigens in de dagelijkse praktijk weinig van te merken. Deze eenpartijstaat voert een behoorlijk liberaal economisch beleid en heeft dan ook een economisch groeicijfer waar menig westers land jaloers op is. Westerse bedrijven investeren volop en door het land reizend zie je dan ook indrukwekkende moderne hoogbouwsteden afgewisseld met door authentieke dorpen tussen de rijstvelden waar veel gefietst wordt met op het hoofd het bekende gevlochten hoedje. Ook onder jongeren is het volgen van een goede studie en economische welvaart een belangrijker topic dan het communistische gedachtengoed. Die investering in opleiding heeft er overigens toe geleid dat je over het algemeen prima terechtkunt in het Engels.

Lees verder op Blendle (€)

 

%d bloggers liken dit: