Leo Blokhuis, domineeszoon & popprofessor: ‘Generaliserend zou je kunnen zeggen: Ricky is onze kwaliteitsbewaker’

DOOR NOÉMI PRENT

Zijn ouders hadden Leo Blokhuis (57) liever aan de slag zien gaan bij het christelijke Nederlands Dagblad, maar de muziekwereld lonkte. En met succes: inmiddels is deze popjournalist bij het grote publiek bekend van onder andere DWDD en de Top 2000 A GOGO. Blokhuis is getrouwd met actrice en zangeres Ricky Koole. En van de uitspraken van RTL Boulevards Ronald Molendijk moet deze fan van Beyoncé dan ook niets hebben.

DE MOEDER

“Ik ben de vierde van acht kinderen in totaal. Mijn moeder Pia was de vrouw van de dominee. Mijn vader was een redelijk orthodoxe predikant. Bij alle jubilea en feestjes, maar ook bij ziekte en overlijden, werd verwacht dat hij langskwam. Dat vond mijn vader vreselijk en daarom ging mijn moeder altijd mee. Ze was betrokken bij zijn werk. Om hem een klein beetje uit de wind te houden en ervoor te zorgen dat de dominee tóch zijn gezicht liet zien. Mijn moeder hield niet van op de voorgrond staan. Met mijn vader mee vond ze prima, maar zelf ergens moeten spreken was niet haar ding.
Zij was het liefst thuis met alle kinderen. Het was zo’n moeder die in een depressie raakte toen het grootste deel van de kinderen uit huis was. Het lege-nest-syndroom zou voor mijn moeder uitgevonden kunnen zijn. Zij was de spil van het huishouden.
“Ik was van de acht kinderen degene waar mijn moeder het minste grip op had. Mijn passie voor muziek vond ik zo rond mijn dertiende. Toen dacht ik: ze kunnen me wat. Mijn liefde voor muziek vond mijn moeder best wel gevaarlijk en de sferen waarin ik terechtkwam vond ze vreselijk. Na verloop van tijd ben ik vrij duidelijk mijn eigen weg gegaan. We hebben altijd van elkaar gehouden, maar waar ik op een gegeven moment stond in het leven was slecht uit te leggen. Alles wat ik interessant vond, was voor het gevoel van mijn ouders niet te rijmen met het traditioneel gereformeerde leven. Mijn geëmancipeerde opvattingen komen denk ik door de popmuziek. Ik kan mezelf niet voorstellen in een traditioneel keurslijf. Muziek heeft mij zeker op een ander spoor gezet. Als je muziek hoort die je zo mooi vindt, dan denk je: als er een wereld is waarin dit niet mag, dan wil ik daar niet bij horen. Dit is gewoon te mooi. Ik heb heel lang geschipperd tussen de werelden van muziek en geloven. Dacht dat ik een keuze moest maken. Maar dat wilde ik niet. Pas rond m’n dertigste kreeg ik ze bij elkaar.
“Wel ben ik nog altijd gelovig. Alleen ga ik daar op een andere manier mee om dan hoe mijn moeder dat deed.  Ik ga bijvoorbeeld niet elke zondag naar de kerk. Ik ben een veel grotere twijfelaar dan mijn moeder was. Zij wist de meeste dingen zeker. Voor mij gaat geloof niet zo heel erg over straf en beloning, maar meer over inspiratie en een handvat om je weg hier op aarde aan te toetsen.”

DE VROUW

“Ik ben getrouwd met Ricky Koole, een vrouw die niet gelooft. Samen hebben we een zoontje van acht en ik heb nog vier kinderen uit een eerdere relatie. Ricky is natuurlijk heel lief en knap en zo, maar dat is niet het belangrijkste. Zij is bijvoorbeeld iemand die veel eist in werk, maar ook in hoe je met elkaar omgaat – dat bedoel ik positief. Als wij ergens naartoe gaan, gewoon om te kletsen met iemand, dan wil zij – ondanks dat ze natuurlijk ook gewoon gezellig kan praten over niets – dat het ergens over gaat en dat ik daar mijn bijdrage aan lever.

Lees verder op Blendle (€)