Ricky Koole schreef een boek met uitspraken van haar zoontje: ‘Als je gaat trouwen, krijg je dan ook een rijbewijs?’

Door Marleen Hogendoorn

Ricky Koole (1972) is actrice en zangeres. Maar blijkt ook een boekte kunnen schrijven en haar eigen illustraties daarbij te maken. Drie jaar lang noteerde ze de meest bijzondere uitspraken en vragen van haar zoontje tijdens zijn kleutertijd. Ze ziet het als haar missie om mensen te wijzen op de mooie dingen uit de wereld, iets wat ze met al haar carrières probeert te bewerkstelligen.

Een boek met uitspraken van je zoontje? Iets totaal anders!
“Eigenlijk wilde ik nooit zoiets maken, het leek me zelfs een beetje stom. Maar het ontstond en het werd meer dan een verzameling leuke zinnen, een soort monoloog. Toen vond ik dat ik moest doorgaan. Eerst schreef ik zijn zinnen en vragen voor mezelf op omdat ik het mooi vond. Maar op een gegeven moment wist ik niet meer wat ik met al zijn vragen aan moest. Het is best heftig zo’n kind dat de hele dag vragen stelt. Ik zette ze op Facebook om aan mijn vrienden te laten zien: ‘Kijk, ik word er gek van, op de helft van zijn vragen weet ik het antwoord niet.’ Toen kreeg ik van hen weer hele leuke reacties. Onder mijn vrienden zijn schrijvers, zij vonden het heel bijzonder.”

Je zoontje zegt ook wel hele bijzondere zinnen.
“Ja, dat klopt, ik heb een breedsprakig kind. En hij is heel opmerkzaam.
Als kinderen vier jaar worden, kunnen ze wel zinnen maken, maar weten ze eigenlijk nog niks. ‘Als je gaat trouwen, krijg je dan ook een  rijbewijs?’ Een hele goede vraag natuurlijk, dat soort dingen weet hij niet. Hij is nu acht en fantasie speelt een hele grote rol. Wij volwassenen vergeten dat een beetje, de routine neemt het over. We schakelen veel uit. Door zijn ogen kijk ik mee naar hoe het is als alles nog nieuw voor je is. Je gaat zelf daardoor met frisse ogen naar de wereld kijken.”

Heb je een favoriete uitspraak?

“Ja, bijvoorbeeld: ‘Ik heb gedroomd dat ik niet kan slapen.’ Of mooie vergelijkingen: ‘Ik voel me een beetje zoals het soms ruikt in de auto.’ Je snapt meteen wat hij ermee bedoelt toch? Of: ‘Ik ben zo blij als een slak, maar dan nog minder blij.’ Dat is toch een prachtige manier om te zeggen dat je je niet gelukkig voelt?”

Weet hij van het boek?

“Ja en hij vindt dat heel leuk. Hij vindt het wel jammer dat zijn naam er niet in staat, maar dat vond ik niet nodig. Voor iedereen is het helder dat het zijn zinnen zijn. Ik zet hem bijvoorbeeld ook nooit op Instagram.

Lees verder op Blendle (€)