‘Sporthijab’ verdeelt Frankrijk, hoofddoek uit de handel bij sportwarenhuis Decathlon

In Frankrijk is sportwarenhuis Decathlon de gebeten hond in een buitengewoon felle rel. Het warenhuis heeft ook vestigingen in Marokko en begon daar met de verkoop van een nieuwe vinding: een speciale hijab (hoofddoek) voor hardloopsters.

Uiteraard was dat een gebeurtenis waaraan nauwelijks aandacht werd besteed of het moet zijn dat zo’n speciale versie heel welkom was.

Nietsvermoedend begon Decathlon met het aanbieden in de Franse vestigingen maar dat duurde niet lang, ze zijn er niet meer te koop. Politici maar ook de man en vrouw in de straat roerden zich en spraken er schande van dat zo’n product, gezien als een knieval voor moslims, te koop kon zijn.

Er werd opgeroepen tot een een boycot van Decathlon en dan kun je erop wachten: in een afweging van geld versus principes prevaleert niet zelden het geld.

Frankrijk is – in elk geval op papier, bij wet – een seculiere samenleving. Maar de vele aanslagen en pogingen daartoe hebben meningen en uitleg over de grenzen van al dan niet toelaatbaarheid enorm op scherp gezet.

Het kan er gebeuren dat een meisje van school wordt gestuurd omdat haar rok al te lang werd gevonden en werd uitgelegd als een uiting van haar geloof, als moslima. De rechter steunde de schoolleiding.

Ook kennen we de rel rond de boerkini’s die aan de Franse Zuidkust werden verboden door plaatselijke besturen. Die verboden werden uiteindelijk bijna allemaal door gerechtelijke uitspraken vernietigd.

Maar het dragen van een hoofddoek is er alleen in heel specifieke situaties verboden. Dan zou je toch zeggen dat ze overal te koop zouden moeten zijn.

We namen de proef op de som en tikten als zoekopdracht bij Galeries Lafayette ‘hijab’ in. Het leverde als resultaat de afbeelding boven dit artikel op: niets gevonden. Overigens levert een zoekopdracht op ‘hijab’ of hoofddoek’ ook bij ons eigen Hudson’s Bay niets op.

We kunnen van het dragen van een hoofddoek van alles vinden maar dit soort uitkomsten hadden we toch ook weer niet verwacht. Overigens verkoopt Nike ze wel gewoon, online.