Hooggerechtshof Canada: tabaksindustrie moet € 11 miljard betalen aan slachtoffers roken

Rothmans, Benson & Hedges, Imperial Tobacco Canada en JTI-Macdonald moeten C$ 17 miljard (€ 11 miljard)  betalen aan rokers uit de Canadese provincie Quebec die schade hebben geleden door roken. Dit heeft een rechter vrijdag in hoger beroep bepaald nadat een lagere rechter eerder hetzelfde vonnis uitsprak. Het geld zal beschikbaar komen voor zo’n 100.000 rokers die al jaren geleden de zaak aanspanden en al in 2015 door een lagere rechtbank C$ 15,6 toegekend kregen. De tabaksindustrie ging tegen die uitspraak in beroep en verloren dat beroep nu waarna de rechter het bedrag verhoogde met opgelopen rente.

Uiteraard zoeken de veroordeelde bedrijven opnieuw naar mogelijkheden om in beroep te gaan dus zal de betaling nog wel weer even op zich laten wachten. De industrie heeft diepe zakken en een lange adem.

Dit jaar benoemde OPZIJ advocate Bénédicte Ficq en longarts Wanda de Kanter tot meest invloedrijke vrouwen van 2018. Zij hebben elkaar gevonden in het kader van Sick of smoking. Namens slachtoffers klaagden Ficq en De Kanter de tabaksindustrie aan. Het duo gaat – ondanks een tegenslag af en toe – onvermoeibaar door met het verzamelen van nieuwe feiten. Ficq zegt daarover: “De strijd is slechts het begin. Wellicht verliezen we een slag maar uiteindelijk zal de oorlog worden gewonnen.”  Wanda de Kanter (1959) is sinds 1990 als longarts verbonden aan het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. Bénédicte Ficq (1957) is advocaat en is door collega’s uitgeroepen tot beste strafpleiter.

In Nederland zijn de rechters nog lang niet zover als hun collega’s in Canada. Dat zou met zo’n Canadese uitspraak wel eens kunnen veranderen.

%d bloggers liken dit: