#MeToo: Another one bites the dust. Topman en oprichter Ray Kelvin van het Britse modemerk Ted Baker

Topman en oprichter Ray Kelvin van het Britse modemerk Ted Baker is maandag opgestapt. Hij is met een belang van 35% ook grootaandeelhouder van het modebedrijf maar stond al geruime tijd onder grote druk vanwege ontoelaatbaar gedrag. Al in december was hij tijdelijk teruggetreden in afwachting van de resultaten van een onderzoek naar zijn gedrag. De man geeft wel een heel nieuwe betekenis aan het begrip ‘ontoelaatbaar gedrag’, subtiliteit kan hem in elk geval niet worden verweten.

Ray Kelvin zou in zijn Londense hoofdkantoor een speciale knuffelzone hebben ingericht waar hij jonge vrouwelijke medewerkers knuffelde, op zijn schoot liet zitten en vroeg om zijn oren te masseren. In een ingezonden brief in The Guardian gaf een oud-medewerker haar voormalige baas er flink van langs. Volgens haar waren seksueel getinte gesprekken aan de orde van de dag en moest je als medewerker vaak handtastelijk contact ondergaan. Ook werden laatkomers of mensen die zich verzetten tegen onredelijke verzoeken als straf gedwongen tot tien fitnessoefeningen.

Het bedrijf besloot tot het onafhankelijke onderzoek, nadat zo’n tweehonderd werknemers achter de beschuldigingen tegen Kelvin bleken staan. Dat onderzoek is nog niet afgesloten maar Ray Kelvin weet natuurlijk als de beste wat de conclusies zullen zijn. Daarop wachten zou uitstel van de executie zijn.

Het merk Ted Baker omschrijft zichzelf als No Ordinary Designer Label en daar blijkt geen woord aan gelogen.