Hoeveel kunstwerken van vrouwen staan er in uw gemeente? New York loopt het gat dicht

We voeren op deze plek al een tijdje de discussie over straten in gemeentes, vernoemd naar vrouwen. Die zijn er veel te weinig. Maar er is wel van veel meer te weinig. Kijk maar eens om je heen, op straat. Als daar al beelden staan of andere kunstwerken, hoe vaak verbeelden die een vrouw?

Dat hebben ze zich in New York ook gerealiseerd. Heldendom was er tot nu toe – in elk geval in de hoofden van de overwegend mannen die erover gaan – het domein van de man. En dat zie je in het straatbeeld.

Maar daar komt verandering in, over en tijdje zien we beelden van Billie Holiday, Helen Rodríguez Trías, Elizabeth Jennings Graham en Katherine Walker. Respectievelijk een wereldberoemde zangeres, een feministe en activiste die zich vooral ook bezighield met de toegankelijkheid van de gezondheidszorg voor vrouwen, kinderen en minderheden, een voorvechtster van een recht op arbeid voor vrouwen in het openbaar vervoer en een vuurtorenwachter die tientallen levens redde.

Vorig jaar nam het gemeentebestuur van New York het initiatief om deze ‘gender gap‘ te dichten en riep de bevolking op suggesties te doen voor vrouwen, met een band met New York, die een standbeeld verdienen. Dat leidde al in november vorig jaar tot de aankondiging van een standbeeld voor Shirley Chisholm, de eerste zwarte vrouw in het Huis van Afgevaardigden.

Boven dit artikel het beeld van Eleanor Roosevelt in het Riverside Park. Het is er één van maar vijf standbeelden in miljoenenstad New York City met een vrouw als onderwerp.

In een gemiddelde Nederlandse gemeente zal de situatie nog wel armoediger zijn.