Zwangerschaps- en bevallingsverlof: Tunesië is al (bijna) verder dan wij

Met dank aan Faïrouz ben Salah

Premier Youssef Chahed van Tunesië, heeft op 8 maart 2019, ter gelegenheid van internationale vrouwendag, aangekondigd met een wetsvoorstel te komen om het zwangerschapsverlof voortaan voor alle vrouwen 3 maanden te laten duren. Nu nog hebben vrouwen met een baan in de publieke sector recht op 2 maanden zwangerschapsverlof en vrouwen die in de private sector werken maar een maand. Het bevallingsverlof wordt met 15 dagen verlengd naar 1 maand.

In totaal dus vier maanden, 120 dagen in het slechtste geval, als februari in die periode valt. In Nederland heb je recht op 16 weken en dat zijn 112 dagen.

Verder krijgen Tunesische mannen, als het aan hun regering ligt, straks recht op een vaderschapsverlof van 15 dagen tegen 2 dagen op dit moment.

Minister Wouter Koolmees feliciteerde de Nederlandse partner bij de introductie van de wet WIEG nog met ‘een hele week’ en ook dat was een doorbraak: het waren tot dat moment twee dagen voor de partner.

Die Nederlandse 112 dagen voor de vrouw en 7 dagen voor de partner: dat is de regeling die volledig door de Overheid/werkgever wordt betaald. Er zijn weliswaar uitbreidingsmogelijkheden maar wie ervoor kiest levert salaris in voor de uitbreiding.

Deze Tunesische voorstellen zijn de uitkomst van een project dat is uitgevoerd onder leiding van het Tunesische ministerie voor Vrouwen, Familie, Kinderen en Ouderen met het doel de Tunesische wetgeving in lijn te brengen met het ILO-verdrag.

De premier heeft op 8 maart nog meer maatregelen aangekondigd om de positie van vrouwen te verbeteren. Zo komen ongeveer een half miljoen vrouwen op het platteland voortaan in aanmerking voor- bijna- gratis gezondheidszorg en een pensioenregeling en wordt extra geld beschikbaar gesteld voor meer en veiliger openbaar vervoer in deze gebieden. Dat is heel hard nodig, want veel Tunesische plattelandsvrouwen leven in schrijnende omstandigheden.

Tot slot gaat het recht op de Tunesische nationaliteit in de toekomst ook gelden voor kinderen met een Tunesische moeder maar met een buitenlandse vader.

Op dit moment geldt dit recht alleen voor kinderen met een Tunesische vader.