Betty Stöve: $ 1 miljoen (en 47 cent) in 20 jaar. Kiki Bertens $ 600.000,- in één week

In De Volkskrant vandaag een interview met Betty Stöve, een Nederlandse toptennisser die begon in een tijd dat er van betaling van tennissers nog geen sprake was. En toen dat veranderde was er een enorm kloof tussen de mannen en vrouwen. Dat ze het de eerste jaren kon, kwam door de financiële steun van haar ouders. Pas in 1970 verdiende ze $ 150,- , minder dan de mannen met eenzelfde wedstrijdresultaat.

Dat pikte ze niet en ze ging, samen met deAmerikaanse Billie Jean King, de strijd aan met de toernooi-organisaties.

‘We moesten één lijn trekken als professioneel tennissende vrouwen, anders hadden we te weinig overtuigingskracht om equal pay te eisen. In 1973 richtten we de Women’s Tennis Association op. Billie Jean King had de leiding, ik was penningmeester. Omdat ik groot van stuk ben, zei Billie bij de oprichtingsvergadering tegen mij: ‘Ga jij bij de deur staan, want als we geen quorum hebben, kunnen we geen geldige bond beginnen.’ 

Dankzij hun inspanningen is het het prijzengeld in de tenniswereld voor vrouwen en mannen inmiddels al jaren gelijk

Stöve speelde tot haar 38ste en koos een markant moment om te stoppen. Ze zegt daarover:

‘Mijn laatste wedstrijd speelde ik op de US Open van 1983. Ik ben gestopt nadat we geldlijsten hadden gemaakt. Billie had een miljoen verdiend, Virginia Wade ook, Rosemary Casals ook. Ik was de zesde vrouw die een miljoen verdiende met tennis. Dat vond ik belangrijk. Niet om het geld, dat begrijp je hopelijk inmiddels. 1 miljoen dollar en 47 cent was het trouwens, om precies te zijn.’ Ze steekt haar wijsvinger omhoog: ‘In twintig jaar tijd, hè. Kiki Bertens heeft vorige week zes ton verdiend met het verliezen van één toernooi.’

In 1966 ging ze voor het eerst naar de Verenigde Staten, met een vrachtboot. Daar speelde ze meerdere toernooien, de laatste in Boston en dat betekende treinreis van 36 uur.

In 1977 speelde Betty Stöve de finale van het damesenkelspel van Wimbledon.  Ze verloor van de Britse Virginia Wade met 4-6, 6-3, 6-1. In de jaren zeventig was Stöve een van de beste dubbelspeelsters ter wereld. Ze behaalde tien grandslamtitels in het dubbel- en gemengd dubbelspel, met partners als Billy Jean King, Martina Navrátilová en de Zuid-Afrikaan Frew McMillan.