Trollen over Captain Marvel: ruim 50.000 negatieve reviews binnen een paar uur

We lezen elke dag over nepnieuws en de inzet van internettrollen om dat te verspreiden en meningen te beïnvloeden.

Vorige week schreven we over de hoofdrol van Brie Larson in de nieuwe blockbuster Captain Marvel. Veel filmliefhebbers volgen de site Rotten Tomatoes en de daarop geplaatste meningen over films. De site heeft grote invloed op filmbezoek, films worden gemaakt en gebroken.

Binnen een paar uur nadat Captain Marvel voor het grote publiek was te zien waren er op Rotten Tomatoes 58.000 reacties geplaatst waarvan zo’n 50.000 negatieve. Die 58.000 is een krankzinnig aantal dat normaal gesproken eerder in maanden dan uren wordt bereikt.

Een paar uur later waren er van de 58.000 reviews nog 7.000 over. Rotten Tomatoes stelde een onderzoek in en verwijderde 50.000 reacties nadat was vastgesteld dat ze al voordat de film uitkwam waren geschreven. Op zichzelf is dat mogelijk, voordat een film de bioscopen bereikt zijn er vaak persvoorstellingen geweest en voorstellingen in besloten kring. Maar een onverwacht neveneffect was het nu dat ook internettrollen alvast aan de slag konden. Al die reviews staan dan klaar en worden in één klap zichtbaar. Inmiddels heeft Rotten Tomatoes besloten geen reviews meer toe te staan voordat de film de bioscopen heeft bereikt.

Vorige week schreven we over het belang van vrouwelijke hoofdrolspelers in dit soort films:

‘Maar veel belangrijker is dat de acceptatie van gelijkwaardigheid van vrouwen en mannen zich voor veel jongeren niet ontwikkelt langs de lijn van heel veel lezen. Beeldcultuur is dominant en dan helpt Brie Larson in Captain Marvel meer dan een beetje.’

De mensen achter die trollen wilden waarschijnlijk juist dát zien te voorkomen.

(Overigens: na het openingsweekend was de totaalopbrengst wereldwijd van alle tickets $ 455 miljoen, nu – na het tweede weekend – is dat al $ 760 miljoen)