‘It’s the birthrates.’ Beatrice de Graaf waarschuwt voor rechts extremisme

De terroristische aanslag op een moskee, vorige week in Christchurch Nieuw Zeeland, kostte 50 mensen het leven. Voordat de dader zijn schoten loste publiceerde hij een ruim 70 pagina’s document met de titel ‘The Great Replacement’ waarin hij al in de eerste zin stelde ‘It’s the birthrates.’

Daarna herhaalde hij dat nog tweemaal.

Tel dit citaat op bij het ‘You will not replace us’ dat we in 2017 tijdens de rellen in Charlottesville konden horen en we zien een gevaarlijke ontwikkeling – Breivik was ook een aanhanger – die zich als een heidebrand over de wereld verspreidt. Extreem rechtse ‘white power’-aanhangers verspreiden de boodschap en vinden grof geweld een geëigend middel om die kracht bij te zetten.

Hun woede richt zich op alles dat niet een wit christelijke achtergrond heeft: joden, zwarten, moslims, vul het maar in. Deze ‘groepen’ zouden zich in een veel hoger tempo voortplanten en door immigratie de van oudsher wit-christelijke samenlevingen overnemen, in getal.

Gisterenavond was Beatrice de Graaf (hoogleraar ‘History of International Relations & Global Governance aan de Universiteit Utrecht’) te gast bij De Wereld Draait Door. Ze was al uitgenodigd voordat het drama in Utrecht zich voltrok maar natuurlijk ging het gesprek daar bijna volledig over.

Maar ze wees ook op het gevaar van onderschatting van dat rechts-extremisme dat op steeds meer plaatsen opduikt met boodschappen als ‘It’s the birthrates’ en’You will not replace us’. Inlichtingendiensten lijken op dit moment vaak gefocust op terrorisme met wortels in de Islam. De berichtgeving over Utrecht bevestigde dat beeld een groot deel van de dag totdat later in de middag de nuanceringen kwamen en de mogelijkheid dat we ‘gewoon’ met een gevaarlijke, totaal ontspoorde gek te maken hebben ook bespreekbaar werd. Maar ook zo’n man kan een briefje schrijven waardoor we er toch naar moeten kijken als iets anders zonder dat het dat is.

In ons land loopt op dit moment nog het hoger beroep van Geert Wilders tegen zijn veroordeling wegens zijn ‘Minder Marokkanen’-oproep. Daarbij de kanttekening dat Wilders zich steeds heeft gedistantieerd van welke vorm van geweld dan ook, hij wil met beleid bereiken wat rechts-extremisten met geweld nastreven. Datzelfde kunnen we zeggen van Thierry Baudet.

Maar hun gedachtegoed maakt de tegenstellingen in ons eigen land ook steeds scherper. Hoe dat op te lossen: da’s nog niet zo simpel. Morgen zijn er verkiezingen die helemaal niet over dit soort thema’s zouden (moeten) gaan. Maar de uitslag zal wel zo worden uitgelegd.