Tjonge. Sommige mannelijke presidentskandidaten overwegen een vrouwelijke vice-president

Senator Cory Booker van New Jersey en Beto O’Rourke, voormalig lid van het Congres namens Texas, hebben zich kandidaat gesteld voor de nominatie bij de Democraten. Beide mannen zullen het moeten opnemen tegen een ongekend groot aantal (6) vrouwelijke kandidaten, de meest bekende: Elizabeth Warren, Kirsten Gillibrand, Kamala Harris en Amy Klobuchar. Op dit moment zijn er ook nog negen andere mannen kandidaat, alleen al namens de Democraten. De Republikeinen stellen daar alleen Donald Trump en William Weld tegenover. Een compleet beeld van het veld van definitieve en mogelijke kandidaten vindt u hier.

Aan Democratische zijde dreigt er dus een bloedbad plaats te vinden – er moeten nu al 16 kandidaten afvallen –  voordat er een Democratische kandidaat voor 2020 uit de kruitdampen opstaat. Want kandidaten binnen een partij zullen vooral heel duidelijk moeten maken waarom zij geschikt zijn en al die anderen niet en in dat proces worden geen schoonheidsprijzen verdeeld. Op die momenten is Trump de lachende derde, hij kan met z’n handen in z’n zakken toekijken hoe de Democraten elkaar alvast een kopje kleiner maken.

Inmiddels zijn er al wat tactische manoeuvres in beeld, sommige mannen tonen zich van hun zachte kant met – zoals Beto O’Rourke – uitspraken als: ‘It would be very difficult not to select a woman, with so many extraordinary women who are running right now’.

En nu niet denken dat hij vrouwelijke kandidaten als serieuze opponenten aanprijst. Met deze uitspraak doelt hij op het moment hij de Democratische kandidatuur zal hebben gewonnen. Dan wil hij best nadenken over een vrouwelijke vice-president. Maar ook die Cory Booker van New Jersey is daar – maar alleen in dat geval – toe bereid.