Wat doet Mark Rutte als hij het even niet meer weet? Hij roept de hulp in van een vrouw

Het was een bijzonder moment, gisteren tijdens het grote NOS-debat voor de Provinciale Statenverkiezingen.

De gebeurtenissen in Utrecht hingen als een inktzwart wolkendek boven de genodigden, er was een al dan niet stilzwijgende afspraak om er geen voordeel uit te halen maar Geert Wilders en Thierry Baudet lieten zich zo’n kans niet ontglippen. Daarmee kreeg het debat een ronduit smakeloze start.

Maar niet alleen daarom werd het alweer een debat dat over van alles en nog wat ging maar niet over provincies en waterschappen.

Premier Mark Rutte was – zoals overigens veel prominenten – als altijd gewiekst in het ontwijken van ongemakkelijke vragen. Gewoon doen of je neus bloedt en anders haal je er je bejaarde moeder bij als bewijs dat het allemaal reuze meevalt met de problemen in de gezondheidszorg.

Er werd flink gegoocheld met cijfers, het zou een bonanza zijn geweest voor factcheckers en voor een volgend debat pleiten we voor de invoering van een politieke VAR: ogenblikkelijk het spel stilleggen als weer eens cijfermatige onzin wordt gebracht als feit. En ook gewoon rode kaarten uitdelen. We vrezen dat zo’n debat dan binnen een kwartier eindigt met een leeg podium.

Maar zo glad als Mark Rutte zich altijd wel overal weet uit te praten, zo stil viel hij op enig moment. Zijn antwoord zou uit twee argumenten bestaan maar beland bij het tweede viel hij stil. Hij wist het niet meer, keek wanhopig om zich heen en riep tenslotte: ‘Caroliene!’.