U gaat niet stemmen. Dan wordt het ook niet een vrouw…..

Het zal erom hangen: gaat meer dan 50 procent van ons stemmen? In 2015 was de opkomst nog geen 48 procent. VVD en CDA waren met elk 89 zetels de ‘grote’ winnaars (we hebben het hier over zetels in de Provinciale Staten, niet de ervan afgeleide Eerste Kamer). D66 (67), PVV (66) en PvdA (63) volgden. Daarna kwam er een hele tijd niets, GroenLinks sloot aan met maar 30 zetels.

Het lijkt wel vast te staan dat we vandaag flinke verschuivingen gaan zien. FVD deed in 2015  nog niet mee maar kan zomaar even groot of groter worden dan de VVD. Volgens de kenners zullen de gebeurtenissen in Utrecht ertoe leiden dat met name de FVD- en PVV-achterban zal stemmen waarbij die het normaal bij dit soort verkiezingen nogal eens laat afweten.

Elk nadeel heeft zijn nadeel.

Er is iets anders waarmee uw stem vandaag zeker het verschil kan maken als u tot nu toe het gevoel zou hebben dat het er allemaal niet toe doet. Want minder dan 25 procent van de huidige zetels wordt bezet door een vrouw, een schandalig laag percentage.

Het percentage vrouwelijke kandidaten op de kieslijsten is van 30 in 2015 gestegen naar 32 vandaag.

De Partij van de Dieren is de enige partij die meer vrouwelijke dan mannelijke kandidaten heeft, 53% van de kandidaten is vrouw. Daarna zien we GroenLinks (41 procent) en SP (39 procent) als het beste als het gaat om de verhouding man-vrouw op de kieslijsten.

ChristenUnie (38 procent) scoort daarna het beste. VVD (34 procent), D66 (34 procent), PvdA (33 procent) en het CDA (32 procent) scoren rond het gemiddelde. DENK (29 procent), 50Plus (22 procent) en PVV (17 procent) scoren onder het gemiddelde. De SGP heeft helemaal geen vrouwen op de kieslijsten staan. Van Forum voor Democratie zijn geen cijfers beschikbaar, omdat de partij geen geslacht en voornamen op de lijsten heeft staan.

U was vast toch al niet van plan om op de SGP of FVD te stemmen en dus kunt u vandaag wel een verschil maken. Stem op een vrouw, zeker nu het dit jaar 100 jaar geleden is sinds u dat mag: stemmen.

%d bloggers liken dit: