GroenLinks wint fors. Maar het klimaatbeleid vooralsnog niet

Verbazing, ontzetting, blijdschap, euforie: het was allemaal zichtbaar gisterenavond, afhankelijk van waar de verslaggever was en met wie werd gesproken. Opvallend – maar niet nieuw – was het dat elke politieke leider tevreden leek te zijn want lichtpuntjes zien in een verkiezingsnederlaag is ook een kracht.

Forum voor Democratie is de grote winnaar, gelijk in zetels met de VVD maar met het grootste aantal stemmen. De enige echte daaropvolgende winnaar is GroenLinks en dat dat laatste kan niet anders worden uitgelegd dan een overwinning voor een progressief klimaatbeleid.

Zelfs De Telegraaf kopt nu ‘Jesse Klaver kan nu eisen stellen.’

Dat valt nog te bezien.

Want je hoeft niet heel diep te spitten om vast te stellen dat de overwinning van GroenLinks één ding is maar draagvlak voor het klimaatakkoord iets anders.

Want waren het niet juist GroenLinks en D66 die samen op leken te trekken? Per saldo is de winst dan één zetel (vijf zetels winst voor GroenLinks, vier verlies voor D66).

Zet daar de 12 zetels voor FvD tegenover en trek daar het verlies van de PVV (-4 ) nog van af en we houden per saldo een winst van zeven zetels voor de klimaatsceptici.

VVD en CDA kon je in het gunstigste geval als positief-neutraal zien maar die balans kan nu zomaar omslaan want een vrijage met Thierry Baudet lijkt onvermijdelijk. En de doorrekening van de kosten voor de burger die het CPB en PBL vorige week publiceerden ettert na deze verkiezingen des te meer na.

Iets heel anders: we weten nog of en in welke mate onze oproep om in elk geval op vrouwen te stemmen enig resultaat heeft gehad. Zodra dat anders wordt berichten we erover.