Wanda de Kanter te activistisch voor de strijd tegen longkanker?! Wie bedenkt zoiets?

Door Marianne Verhoeven

De Alliantie Nederland Rookvrij, waarin onder andere de Hartstichting, het KWF Kankerbestrijding en het Longfonds zitten, hebben de samenwerking stopgezet met de Stichting Rookpreventie Jeugd (TabakNee.nl) van de longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker. Motivatie: ze vinden hen ‘te activistisch’.
Jaarlijks overlijden er in ons land ruim 10.000 (2017: 10.400) mensen aan longkanker.
In 2018 waren er 13.300 nieuwe gevallen, het totaal van nog levende patiënten beliep in 2018 ruim 28.500.
In ruim 85% van alle gevallen is longkanker het gevolg van het gebruik van tabak, met name sigaretten en zoals we allemaal weten start het gebruik doorgaans in de puberteit en wordt al in die levensfase een verslaving opgelopen waar je nauwelijks nog vanaf komt.

Hoe kan welk plan dan ook om de tabaksindustrie aan te pakken ooit ‘te activistisch’ zijn?

Wie dat vindt zou zich ver moeten houden van de anti-rooklobby er kan er naar onze mening zeker geen vertegenwoordigende rol in spelen.
Toch is de situatie in ons land kennelijk een andere want voorzitter Italianer, ook directeur van de Hartstichting, schreef De Kanter en Dekker eerder deze maand een brief waarin hun de deur werd gewezen. 
“Als je kijkt naar de strategie die de alliantie aanhoudt, een van verbinden en draagvlak, dan is die anders dan de strategie van hun stichting”, zegt Italianer in het NOS Radio 1 Journaal
Verbinden en draagvlak. Met wie? Met de tabaksindustrie? Als het aan die producenten zou liggen dan stak heel Nederland nog hele dagen de fik in liefst een heel pakje per dag. Dat gaat nooit opschieten. Activisme en een compromisloze strijd is juist zo begrijpelijk van deze longartsen, die dagelijks met de verwoestende ellende van het roken worden geconfronteerd.
Het doet me denken aan begin 2002 – ik was toen verantwoordelijk voor campagnes en communicatie bij diezelfde Hartstichting – waar ik een grote campagne wilde beginnen voor een gezonde leefstijl en waar de deskundigen me van wilden weerhouden met als argument dat ‘onder de veertig jaar hier niemand ontvankelijk voor is’. Flauwekul. Dat bewijst onder andere het onderzoek van het EenVandaag opiniepanel. Inmiddels vindt zelfs twee derde (67%) van de jongeren dat er in Nederland op de middelbare school verplicht les moet worden gegeven over een gezonde leefstijl.
Laat die bange bestuurders van gezondheidsfondsen nou juist gebruik maken van de onverbiddelijke strijd van Wanda de Kanter c.s. Hoeven ze zelf hun nek niet uit te steken, maar kunnen ze achteraf toch zeggen dat ze aan de goede kant van de streep hebben gestaan.