Dus verkiezingen kunnen ook hoopgevend verlopen: Slowakije en Turkije

Dit weekend waren er verkiezingen in Slowakije en Turkije, allebei landen waar met argusogen naar de uitslag werd gekeken. Eerste vraag in dat soort landen, helaas altijd: zijn de verkiezingen eerlijk verlopen? In Slowakije lijkt dat het geval maar in Turkije moeten we dat nog maar afwachten, op het moment van schrijven is de uitslag nog niet bekend. Hoewel Erdogan gisteren al zijn overwinning claimde – waarschijnlijk terecht – verloor hij Ankara en is Istanboel nu nog too close to call.

Zuzana Caputova is vrouw, pro-Europa en voor ruimere opvang van migranten. De 45-jarige  lijkt in niets op ‘sterke mannen’ zoals de Hongaarse premier Viktor Orbán. Ze is gescheiden, moeder van twee pubers, vóór abortus en het homohuwelijk.

Ze versloeg met een meerderheid van 58,4 procent van de stemmen tegenstander Maros Sefcovic van regeringspartij Smer-SD en is de nieuwe president. Kom er eens om in het rechts-nationalistische en conservatieve Europese blok van Polen, Hongarije en Tsjechië, dat zich verzet tegen migratie, het recht op abortus en het homohuwelijk.

Als president zal haar invloed beperkt zijn. Toch is het een positief signaal want er wordt naar haar geluisterd en ze geeft ons een bevestiging van wat we al hoopten: wat regeringsleiders roepen is niet noodzakelijkerwijze wat de hele bevolking vindt.

 En hoewel Erdogan voorlopig nog vast in het zadel zit, moet de uitslag van de verkiezingen hem toch zorgen baren. Als je de twee grootste steden in je land niet of nauwelijks achter je weet, zul je je rugdekkking in de gaten moeten houden want juist in de grote steden beginnen doorgaans de protesten en acties die regeringen doen wankelen.