Dus zo’n atletiekcoach kan 35 jaar lang zijn gang gaan met jonge meisjes………..?

Vandaag is atletiekcoach Jerry M. aangehouden op verdenking van aanranding en ontucht met minderjarigen. Zeker negen meisjes hebben nu durven bevestigen dat er sprake van was maar de kans dat zij het topje van de ijsberg zijn is levensgroot. Heel veel slachtoffers durven zich er niet over uit te spreken. Ze schamen zich of zijn bang dat hun klachten toch niet serieus worden genomen, het gaat immers steeds om hun woord tegen het zijne.

De ‘verdachte’ werkte in de loop der jaren met tenminste honderden jonge atletes bij verenigingen in Rotterdam, Barendrecht en Den Haag.

De Barendrechtse vereniging bracht de vermoedens al in 2009 onder de aandacht van de bond, de Atletiekunie. Er gebeurde niets mee. Dat werd anders toen in 2017 een 21-jarige atlete zich bij de bond meldde, toen werd M. gehoord. Het bleek dat hij ondermeer onbeschermde seks had met meisjes tussen de 11 en 18 jaar. Twee van zijn slachtoffers raakten zwanger. M. is nu 58 jaar maar zijn misbruik lijkt al 35 jaar aan de gang te zijn. Het onderzoek van de tuchtcommissie gaat terug tot 1983 en noemt misbruik van meisjes vanaf 11 jaar oud, het blijkt dat de man tussen 1983 en 1987 onbeschermde geslachtsgemeenschap had met minderjarige meisjes.

Aangesproken op het feit dat een man, waarover al heel lang van alles bekend was of kon zijn, al die jaren zijn gang kon blijven gaan koos de Atletiekunie voor een vlucht naar voren. Om te voorkomen dat een trainer na ophef bij een andere club kan doorgaan, zou de wet moeten veranderd worden. De AtletiekUnie stelt dat het verkrijgen van een Verklaring Omtrent Gedrag gekoppeld moet worden aan tuchtrecht en niet alleen aan het strafrecht. Iemand die nu door een tuchtrechter is veroordeeld, kan nog steeds een VOG krijgen.

Is het misschien een idee dat de Atletiekunie en de aangesloten verenigingen gewoon zelf een – zonodig niet openbare – lijst publiceren met elke trainer die – ofwel door een vereniging ofwel door de tuchtcommissie ofwel door allebei – is gehoord en aangepakt voor welk objectief ernstig vergrijp dan ook?

Dat geldt natuurlijk ook voor alle sportbonden.

Daar heb je toch helemaal geen VOG bij nodig?