Joe Biden en het ongemakkelijke aanraken

Joe Biden, die zich eerder om privé-redenen (zijn zoon overleed) niet kandidaat stelde voor de Democraten, overweegt dat nu toch te doen. En direct is hij onderwerp van een felle discussie over mogelijk ongepast gedrag. Een ‘ongepaste’ aanraking, daarvan beschuldigen twee vrouwen hem.

Deze beschuldigingen zijn interessant voor de #MeToo-discussie.

Want het staat vast dat Biden regelmatig mensen vastpakt, beethoudt, aanraakt. Hij doet dat bij mannen zowel als vrouwen, er is geen onderscheid. Zou een kleuterleidster het met een kind doen: geen probleem. In de laatste groepen van de basisschool gaat de mening erover al schuiven, laat staan in het onderwijs erna. En overal waar mannen en vrouwen met elkaar verkeren, tijdens het werk, tijdens sport.

De eerste vrouw die een beschuldiging uitte (Biden zou haar zacht op het achterhoofd hebben gekust, overigens in het openbaar), Lucy Flores, kreeg onmiddellijk bijval van drie Democratische presidentskandidaten. ‘Hij raakte mij aan’. ‘Hij rook aan mijn haren’.

Daarmee gebeurt al direct waarvoor we op deze plaats al eerder vreesden: er zijn er zoveel die vechten om de Democratische kandidatuur dat Trump een lachende derde kan worden zonder ook maar ooit te hebben bewogen. Want het is kennelijk noodzakelijk dat kandidaten eerste elkaar de tent uitvechten voordat ze het tegen Trump opnemen.

In 2015 legde Biden zijn handen op de schouders van Ash Carter, minister van Defensie onder Barack Obama. Ook dat was een openbare bijeenkomst, er zijn veel foto’s van. Aan Bidens gedrag is – voor zover we weten – nooit iets heimelijks.

Maar de discussie over de vraag of ook dit soort aanrakingen ongepast zijn – altijd – moet worden gevoerd.

En dan is er nog een andere vraag. Biden staat bovenaan in de peilingen van alle Democratische kandidaten waaronder heel veel vrouwen.

Zou hij in 2016 hebben meegedaan, dan was de kans groot geweest dat Donald Trump de verkiezingen niet zou hebben gewonnen. Als er op dit moment één Democraat is die Trump kan verslaan, dan is dat Joe Biden.

Zelf zegt hij nu: ‘Niet één keer, nooit, heb ik volgens mij ongepast gehandeld. Als wordt gesuggereerd dat ik dat heb gedaan, dan zal ik respectvol luisteren. Maar het was nooit mijn bedoeling geweest.’

Zegt u het maar……