Australië: geen moorden, aanslagen, verkrachtingen en kidnapping meer op social media. Mark Zuckerberg wordt op z’n wenken bediend….

In Australië is donderdag nieuwe wetgeving aangenomen die het onmogelijk moet maken om via social media allerlei vormen van geweld te promoten, alleen al door plaatsing van berichten. In de eerste plaats is het natuurlijk al heel bijzonder dat het tot dit moment kennelijk nog anders was. De zogenaamde nieuwe media zijn hopeloos ouderwets gebleken, ze hadden voor heel veel zaken beter naar de oude media kunnen kijken. Daar maakten en maken redacties en zelfs advertentie-afdelingen afwegingen over wat wel en niet te plaatsen. Daar komen altijd mensen aan te passen, ze zien tekst en beeld vóór publicatie. Ze hebben een fatsoensnorm, wat kan wel, wat niet.

Zover zou het met social media ook moeten komen maar dat kost geld, heel veel geld. Dat moet om die reden nog een beetje indalen in de mindsets van de Mark Zuckerbergs van deze wereld.

Laten we Facebook niet te kort doen, ook daar kennen ze fatsoensnormen maar die komen meestal niet veel verder dan het verwijderen van een al te blote – naar puriteins Amerikaanse maatstaven – vrouw. Zelfs Rubens moet vrezen.

Maar het streamen van een schietpartij met 50 dodelijke slachtoffers in Nieuw Zeeland, dat valt dan weer niet direct op.

Eerder deze week deed Mark Zuckerberg een oproep aan overheden wereldwijd om zelf maar eens duidelijk te maken – door regelgeving – waar de grenzen liggen.

In die zin zou hij blij moeten zijn met de nieuwe Australische wet. Maar bij het lezen over de sancties zal hij zich wel achter de oren krabben. Serious shit, leidinggevenden bij bedrijven die sociale media aanbieden kunnen onder de nieuwe wet maximaal drie jaar cel krijgen en een geldboete oplopend tot tien procent van de jaaromzet van het bedrijf.

Vooral zo’n boete van tien procent, dat doet pijn. Dus dat zal dan wel de meeste indruk maken. Advies aan de Nederlandse regering: vertalen, knippen en plakken en al volgende week ook hier zo’n wet er doorheen.