VIDEO: #MeToo, Joe Biden, George W. Bush II en Angela Merkel

Het was 13 juli 2006 in St. Petersburg, wereldleiders ontmoetten elkaar. De meesten zitten al rond de tafel als George Bush binnenkomt. En dan gebeurt het. Hij grijpt Angela Merkel met beide handen van achter bij de schouders en masseert hij haar even flink. Merkel moet er wel om lachen maar helemaal makkelijk voelt ze zich er niet bij.

Als zoiets toen al mogelijk was, nu zou het niet meer kunnen. Joe Biden komt daar dezer dagen the hard way achter, zijn eventuele presidentskandidatuur dreigt al te sneuvelen voordat hij begon.

Toch zag het er joviaal en collegiaal uit, destijds. De sfeer aan de tafel is ontspannen, er wordt veel gelachen.

Dat kon natuurlijk ook: de kredietcrisis, de annexatie van Oekraïne, de Syrische burgeroorlog, IS: het was er allemaal nog niet. De wereld leek in een ongekende periode van bloei.

Het tumult rond Joe Biden heeft inmiddels tot veel discussie geleid. Schiet #MeToo hier niet te ver door? Of is het juist een moment van bewustwording dat ook dit soort zaken ertoe gerekend moeten worden?

Gisteren reageerde Joe Biden met een video waarin hij de problematiek niet uit de weg ging. Maar hij is aangeschoten wild en dan is er een tweetal omgevingen waarin je maar beter niet kunt verkeren: de natuur en de politiek.