BREAKING NEWS: Brexit wordt uitgesteld tot 2029

Dit bericht is fake news, 100 procent, nergens op gebaseerd. Hoewel?

Vandaag vraagt Theresa May – van wie we overigens een groot fan zijn (maar niet noodzakelijkerwijs van al haar standpunten) – per brief aan de Europese Raad om uitstel van de Brexit tot 30 juni. Zo’n brief stuur je natuurlijk alleen als je een goede indicatie hebt dat de reactie je gaat bevallen, het is wel politiek. Die indicatie was er al, Donald Tusk had het al aangegeven. Maar Tusk vindt die 30 juni wel dwingend, wie wil nog aan welke datum of welk besluit dan ook gehouden worden? Om die reden stelt Tusk voor niet 30 juni te hanteren maar een ‘flexibele’ datum te hanteren. Hij stelt daar dan wel de voorwaarde bij dat zo’n flexibele datum binnen 12 maanden moet zijn.

Nou ja, we zagen de afgelopen weken en maanden al heel wat opties passeren, allemaal worden ze serieus genomen dus waarom zou 2029 niet serieus kunnen zijn?

In mei zijn er Europese verkiezingen, daaraan zou het Verenigd Koninkrijk ook moeten meedoen maar er is geen enkele voorbereiding getroffen en een nu nog tijdige organisatie is een illusie. Dat betekent dat straks alle landen stemmen maar het Verenigd Koninkrijk (waarschijnlijk) niet. Vervolgens zal de uitslag tot een herschikking van de zetels in het Europees Parlement leiden. Hoe dan om te gaan met de Britse zetels? Blijven de Britten zitten waar ze zaten? Moeten ze zetels opgeven? Wie mag in het EP stemmen, elk lid toch?

Ziet u wel, zo’n 2029 is helemaal zo gek nog niet. Tien jaar rust in de tent en wie weet hoe de wereld er tegen die tijd uitziet? Your guess is at good as ours.