Twan Huys: de terugkeer komt eerder dan we dachten

Twan Huys behaalde donderdagavond indirect een plekje in de top tien van best bekeken programma’s. De uitzending van M, waarin hij als gast zijn comeback op tv maakte, werd donderdag bekeken door 840.000 kijkers. Zo kan het dus ook en niet veel kijkers zouden het op deze manier en zo snel verwacht hebben. Huys was gisteren in één klap ook weer de man die we (her)kenden: een kenner van de Verenigde Staten (hij was er jarenlang correspondent) die de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen uitstekend wist te duiden. En die rol zal hij komende tijd bij M regelmatig spelen.

Dat maakt ons benieuwd naar de toekomst. We hoorden hem vertellen hoe hij kort bij de pakken neerzat, naar de VS ging om zijn hoofd zoveel mogelijk leeg te maken en – als hij dat al niet eerder wist – moest vaststellen wie en wat hij in elk geval niet is: op z’n gemak in de entertainmentwereld waarin hij zich met zijn overstap RTL waagde. Er zal hem van alles in het vooruitzicht zijn gesteld, hij zal van alles van plan zijn geweest maar kijkers stemmen met de afstandbediening. Dát format, met díe gasten, bij díe zender, op dát tijdstip: dat paste Humberto Tan toch echt beter.

Het is mooi dat Margriet van der Linden hem deze eerste kans gaf. Zijn er bij de publieke omroep anderen die dat ook durven? Of probeert Huys het binnen RTL met een ander format opnieuw? Hij tekende daar een meerjarig contract dat hem in één klap tot een van de best betaalde presentatoren in Hilversum maakte. Het is voor Huys erg lucratief om nog een paar jaar – desnoods ‘op de bank’ – te blijven, zijn contract uitdienend. Aan de andere kant zal hij snel willen bewijzen dat velen hem te vroeg hebben uitgeteld als serieuze progammamaker en presentator.

En dan M. Sowieso ging M dit jaar heel goed van start, een miljoen kijkers lijkt binnenkort nog wel eens op de borden te kunnen komen. Margriet van der Linden (oud-OPZIJ) lijkt aanmerkelijk meer op haar gemak dan vorig seizoen en dat brengt haar en het programma veel goeds.