Het salarisgat: het begint al met verwachtingen

Bright Network, een in 2013 in het Verenigd Koninkrijk opgerichte community die beoogt vraag en aanbod van banen voor studenten bij elkaar te brengen, deed een onderzoek onder 5.058 aangesloten studenten.

Eén van de vragen in het onderzoek: Wat denk je dat je aanvangssalaris zal worden?

Het antwoord leverde bij mannen gemiddeld een getal van GBP 29.700,- op, bij vrouwen GBP 25.900,-.

Als een van de redenen waarom vrouwen gemiddeld minder verdienen wordt vaak hun gebrek aan onderhandelingsbereidheid gezien. Vrouwen zijn eerder geneigd hun blijdschap over de mogelijkheid van baan te laten prevaleren boven het risico van zo’n schepje er bovenop in de laatste onderhandelingen.

Maar als een sollicitatie al begint met lage verwachtingen, dan bind je de kat – de werkgever – wel heel makkelijk op het spek.

Overigens blijkt dat werkgevers daarvan in ons land niet heel veel misbruik (kunnen) maken: de startsalarissen van beter opgeleide vrouwen zijn hier inmiddels hoger dan die van mannen.

Zou het een idee zijn om van sollicitatieonderhandelingen ook gewoon een studievak te maken, in het laatste jaar? Een goede opleiding leidt nu eenmaal meestal ook tot een vorm van loopbaan, daarin wordt ook door de maatschappij heel veel geïnvesteerd. Als je dan al in het begin geld en kansen op tafel laat liggen betekent dat elk jaar – maar helemaal dertig jaar later – heel veel geld.

Niet al te serieus nemen, dit filmpje hieronder. Maar een vak ‘onderhandelingstechnieken’ kan best ingepast worden. Dat helpt niet alleen bij solliciteren, het helpt op veel meer momenten in het leven.

En dan hebben we hier nog een aardig voorbeeld van te hoge verwachtingen. Dat komt ook voor.