Kan Oranje een WK winnen? Als het aan de Oranje Leeuwinnen ligt wel…

Toegegeven, er lijkt een frisse, veelbelovende wind in te waaien door het Nederlandse voetbal. We hebben het dan over de mannen, dat begrijpt u. Na de iconische Generatie Cruijff en de Generatie Van Basten zouden we over een paar jaar zomaar kunnen vaststellen dat we met een Generatie De Jong te maken hebben. Het zal wel efficiënt taalgebruik zijn maar zo’n generatie wordt altijd naar één persoon vernoemd. Maar Cruijff was minder zonder Neeskens. Dito voor van Basten: minder zonder Gullit en Rijkaard. En De Jong zonder De Ligt en Van Dijk.

Die mannen moeten zich overigens nog zien te kwalificeren, niet voor een WK maar voor een EK, in 2020.

Hoe anders is dat voor de vrouwen. Die spelen deze zomer in Frankrijk een WK en als dat nu al niet zo is: straks spreken we – eerder dan er een nieuwe generatie mannen klaar is om vernoemd te worden – van de Generatie Martens en al die anderen.

De kwalificatie is al lang achter de rug, ze spelen nu oefenpotjes. Gisteren ging Chili met maar liefst 7-0 over de knie.

Afgelopen vrijdag kreeg Mexico een draai om de oren: 2-0 en 74 procent balbezit voor Oranje, dan loop je als Mexicaan echt voor spek en bonen op het veld.

Vandaag maakte bondscoach Sarina Wiegman de selectie bekend, er gaan er 23 mee. Het staat nog niet vast dat dit de uiteindelijke selectie zal zijn, Wiegman moet op 24 mei een definitieve lijst indienen maar mag nog tot een dag voor de eerste wedstrijd wijzigen.

Op dit moment zijn dit de namen:

Lineth Beerensteyn (Bayern München), Dominique Bloodworth (Arsenal), Anouk Dekker (Montpellier), Merel van Dongen (Real Betis), Daniëlle van de Donk (Arsenal), Kika van Es (Ajax), Loes Geurts (Kopparbergs/Göteborg FC), Stefanie van der Gragt (Barcelona), Jackie Groenen (1. FFC Frankfurt), Ellen Jansen (Ajax), Renate Jansen (FC Twente), Inessa Kaagman (Everton), Danique Kerkdijk (Bristol City), Lize Kop (Ajax), Desiree van Lunteren (SC Freiburg), Lieke Martens (Barcelona), Vivianne Miedema (Arsenal), Liza van der Most (Ajax), Victoria Pelova (ADO Den Haag), Jill Roord (Bayern München), Shanice van de Sanden (Olympique Lyon), Sherida Spitse (Vålerenga) en Sari van Veenendaal (Arsenal).

Standby

Cheyenne van den Goorbergh (FC Twente), Barbara Lorsheyd (ADO Den Haag), Aniek Nouwen (PSV), Katja Snoeijs (PSV), Ashleigh Weerden (FC Twente), Jennifer Vreugdenhil (Valencia) en Siri Worm (Everton).

 

Programma

Oranje zit in Groep E, samen met Canada, Kameroen en Nieuw-Zeeland. Die moeten we kunnen hebben.

De drie groepswedstrijden worden op dinsdag 11 juni (15.00 uur, Le Havre), zaterdag 15 juni (18.00 uur, Valenciennes) en donderdag 20 juni (18.00 uur, Reims) gespeeld.