49 kinderen. Van één donor

Nee, hier is geen sprake van een vrouw met een exceptioneel barend vermogen. Integendeel, vandaag kregen 49 volwassenen te horen dat vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat maar liefst 49 kinderen verwekte met z’n eigen zaad.

Het dna van drie kinderen werd vanochtend in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen vergeleken met dat van de inmiddels – in 2017 – overleden Karbaat. Direct daarna kregen nog 46 kinderen, na een jarenlange juridische strijd, tezamen met de drie van vanochtend, de boodschap: Jan Karbaat is hun biologische vader.

‘Sommigen vertonen een grote gelijkenis met Karbaat, daarnaast hebben veel van hen een dna-match met een wettige zoon van Karbaat die dna heeft afgestaan. Maar er zijn er ook die vrijwel zeker weten dat Karbaat niet hun vader is, en dat toch graag zwart op wit hebben’, aldus advocaat Tim Bueters die met Defence for Children de inmiddels volwassen nakomelingen bijstaat.

In februari behaalden ze voor de rechtbank al een overwinning toen de rechter bepaalde dat hun dna mag worden vergeleken met dat van Karbaat. Die – en zijn familie – verzetten zich daar tegen maar uiteindelijk werd het dna verzameld via 27 in beslag genomen voorwerpen in zijn huis, zoals een neustrimmer, een bril en een wandelstok.

Zijn weduwe heeft altijd ontkend dat Karbaat zijn eigen zaad voor inseminaties van patiënten gebruikte. Maar volgens een van de donorkinderen zou Karbaat in vertrouwen hebben gezegd dat hij dit wel degelijk deed: hij zou zeker veertig kinderen bij patiënten hebben verwekt.

In het geval dat donorkinderen hun natuurlijke vader willen kennen en de vader dat niet wil, kiest de rechter meestal voor het recht op privacy van de donorvader. Want zo is het destijds ook afgesproken en vastgelegd. Zo niet in dit geval, de rechtbank rekende Karbaat postuum aan dat hij afspraken met patiënten schond en dat er grote misstanden in zijn kliniek Medische Centrum Bijdorp in Barendrecht hadden plaatsgevonden.

No products found

Er was sperma van donoren vermengd en het bleek dat  kinderen uit één gezin, van wie de moeder zich door Karbaat liet behandelen, verschillende vaders hebben.

Ties van der Meer van de Stichting Donorkind: ‘Dit toont aan dat iemand langdurig en op grote schaal dingen als arts heeft gedaan die niet door de beugel kunnen. De ethische grenzen zijn ver overschreden, maar de beroepsgroep heeft dit niet gecontroleerd en de overheid heeft er ook niets tegen gedaan.’

De video hieronder dateert van februari