Onze jongerenvertegenwoordigers bij de Verenigde Naties

Sinds november 2018 mogen Hajar Yagkoubi (19) en Eefke van de Wouw (23) zichzelf de nieuwe jongerenvertegenwoordigers van de Verenigde Naties noemen. Hajar zet zich in op het gebied van Mensenrechten en Veiligheid en Eefke zet zich in voor Duurzame ontwikkeling. Na vele stemrondes en acht dagen lang campagnevoeren, werden zij verkozen om Nederland twee jaar lang te vertegenwoordigen bij de VN.

Het is best wel heftig om echt campagne te voeren. Weet je dan eigenlijk al wel waar je aan begint?

Eefke: “Nee, je weet dat je naar de VN mag en jongeren gaat vertegenwoordigen, maar wat het echt inhoudt leer je pas als je erin zit. Je mag daar heel erg je eigen weg in vinden. Via kunst of als je juist heel politiek wilt zijn, met het niveau waar jij je fijn bij voelt. Nederland heeft echt het allermooiste programma ter wereld voor jongerenvertegenwoordigers. Alle landen die ik spreek vragen Nederland om advies.”

Hajar: “Wij hebben best wel veel vrijheid om niet alleen de vorm te kiezen waarin we het doen, maar ook te zeggen wat we willen. En dat is ook een beetje het doel van een jongerenvertegenwoordiger. Je moet onafhankelijk uitspraken doen. We zijn geen verlengde van de ministeries. In andere landen is het soms wel zo dat jongeren eerst toestemming moeten krijgen van hun ministerie voordat ze iets mogen zeggen. Wij trekken ook echt het land in om met jongeren te spreken, dat gebeurt eigenlijk bijna niet in andere landen.”

Lees verder op Blendle (€)