Mona Eltahawy, De Balie en de vrijheid van discussie en debat.

De Egyptisch-Amerikaanse feministe en journalist Mona Eltahawy heeft een optreden in het Amsterdamse debatcentrum De Balie afgezegd vanwege een omstreden debat twee jaar geleden.

Eltahawy zou in De Balie spreken over de #metoo-discussie. De Egyptische is een bekende feministe, ze schreef meerdere boeken over het patriarchaat, de heerschappij van mannen, in de islamitische wereld. Ook is ze een bekende criticus van racisme in de VS, daar woont ze.

Twee jaar geleden vond er een debat plaats in De Balie dat niet voor niets een debatcentrum heet te zijn. Debatten in De Balie gaan zelden over het weer, maatschappelijke relevantie is bijna altijd een uitgangspunt. En controversiële standpunten worden er meer dan eens gehoord.

Destijds werd openlijk gesproken over het uitzetten van moslims. Uiteraard was dat niet het thema. Yoeri Albrecht, directeur van De Balie heeft de indruk dat Eltahawy verkeerde informatie kreeg: ‘Het was niet georganiseerd door een extreemrechtse politieke partij. Ook niet door De Balie zelf trouwens, maar een stichting.’

Dat laat onverlet dat er destijds onverkwikkelijke dingen zijn gezegd door deelnemers – genodigden – aan het debat en dat de leider van de discussie daar niet goed op ingreep. De Balie gaf dat achteraf ook direct toe.

No products found

Toch denken we dat Mona Eltahawy met haar besluit om De Balie De Balie te laten een kans laat liggen. Juist daar had ze haar punt – over toen en over nu – kunnen maken.

De Balie heeft een rol, het is een huis waar allerlei meningen gehoord worden. Dat zijn niet de meningen van De Balie en het lijkt dat Mona Eltahawy dat niet heeft begrepen.

Albrecht benadrukt dat De Balie ook mensen uitnodigt met standpunten, waar het centrum zelf niet achter staat. ‘Net als de media. Wij vinden het belangrijk om ook verontrustende ideeën te onthullen om te voorkomen dat ze achter gesloten deuren blijven. Bovendien wordt alles gelivestreamd, waardoor wij volledig transparant handelen.’

Hij kreeg een mail van Eltahawy met haar besluit. ‘Wij hebben haar uitgenodigd, omdat wij vinden dat zij een belangrijke stem is in het internationale debat. Het was ook al helemaal uitverkocht.’

Voor wie haar toch wil zien en horen: