‘Waarom ligt er een tampon in de gootsteen?’, appte ik. ‘We wilden eens kijken wat er gebeurt als je hem onder de kraan houdt’, kreeg ik retour.

De kop boven dit artikel is geleend van Sylvia Witteman die vandaag in haar column in De Volkskrant beschrijft wat er gebeurt – maar ook wat er niet gebeurt – als je kinderen niet meer mee willen als de ouders een dag – of langer – van huis zijn.

Witteman is gewoon een weekendje weg met haar man en haar zonen blijven liever thuis. Ze beloven moeder van alles, vooral dat er heel veel niet zal gebeuren. Binnenkort breekt er voor veel ouders weer de tijd aan waarin ze vriendelijk maar dringend worden verzocht tenminste die ene avond op te krassen: de eindexamenfeestjes komen eraan.

Veel ouders hebben herinneringen aan hun eigen gedragingen – ooit – en hopen, net als hun ouders destijds, dat het met de kinderen niet zo’n vaart zal lopen.

Bij Witteman valt het mee. In haar column: ‘Nou ja, twee meisjes, één fles: het had een stuk schunniger gekund, dus ik ging ook niet moeilijk doen over die mayonaise op de trap, die ingewikkelde waterpijp in de dakgoot, of die mij onbekende damesonderbroek op de overloop. Leven en laten leven. Alleen: hoe kwamen die zilveren glittertjes in mijn bed? Een raadsel. Maar ach, het heeft ook wel iets feestelijks.’

Dagblad Trouw wijdde er vorig jaar een heel – en uiteraard serieus – artikel aan. De invalshoek is alcoholgebruik onder jongeren, het stuk leest als een excessennota. Moeten ouders niet gewoon toezicht houden? Natuurlijk, maar toezicht houden is niet hetzelfde als ‘er bovenop zitten’ als het feest zich afspeelt.

No products found

Het alcoholgebruik, de laveloze jongeren in het ziekenhuis, het wordt beschreven door arts Van der Lely.

‘Nog steeds hoort alcohol erbij. Alles eindigt in een borrel. Als volwassenen champagne drinken, krijgt het kind bubbels van de Hema. Waarom? Waarom behandelen ouders hun kind als een vriend?’ Op de poli adviseert hij kinderen na een feestje de ouders altijd even gedag te zeggen. Met een kus op de wang. ‘Van mij mogen jongeren feesten. Maar check altijd even hoe ze er daarna uitzien en ruiken.’

Het alcoholbeleid van de overheid (‘alleen boven de 18’) heeft overigens wel succes. De risico’s zullen er altijd blijven maar jongeren lijken zich er ook meer van bewust:

Citaat van de Stiva-site:

Excessief drinken
Het percentage jongeren dat aan bingedrinken (meer dan 5 glazen bij een gelegenheid) doet is de afgelopen tijd spectaculair gedaald. Bij 12-jarigen bijvoorbeeld van 16,7% in 2003 naar 2,2% in 2017. Ook 15- en 16-jarigen doen de laatste tien jaar fors minder aan bingedrinken; in 2005 bedroeg het aantal 15- en 16-jarigen dat aan bingedrinken had gedaan de afgelopen 4 weken 57,8%, in 2017 nog maar 35,7%.