Angelique Houtveen, de stem op het middaguur bij 3FM

Door Noémi Prent

Radio-dj Angelique Houtveen (1986) is dé stem op het middaguur bij 3FM. Samen met haar geheel vrouwelijke redactieteam maakt ze deel uit van een nieuwe generatie vrouwen aan het roer in de Nederlandse muziekindustrie.

“Ik stel graag vragen over muziek of het innerlijke, niet over wie je als laatste hebt gedatet.”

Tegen Het Parool zei je twee jaar geleden dat je als vrouw op de radio niet per se een voortrekkersrol wilt vervullen of de behoefte voelt een statement te maken. Hoe kijk je daar nu tegen aan?

‘Daar ben ik van teruggekomen. De quote bij de kop van dat stuk was: ‘Ik
wil mezelf niet profileren als de soul- en hiphopchick’. Maar nu zit ik meer aan de kant van: nou en? Mijn liefde voor soul en hiphop is heel groot. Toen dacht ik dat ik ook moest laten zien dat ik van rock houd en daar veel van weet. Ik houd ook van rock, maar hoef mezelf niet te bewijzen. Ik ben niet dagelijks bezig met mijn voortrekkersrol. Maar ik vind het ook niet erg als het zo naar buiten komt, als ik mensen daarmee kan inspireren. Inmiddels heb ik een eigen podcast waar ik ook praat over vrouwenonderwerpen. Ik ben niet langer bang om in een bepaald hokje geduwd te worden, want het hoort nou eenmaal bij mij.”

No products found

Welke ‘vrouwenonderwerpen’ vind jij belangrijk?

‘Bijvoorbeeld salarisverschillen. Ik heb gemerkt dat het echt bestaat, ook bij 3FM. Dat heb ik aangekaart. Naar aanleiding van mijn eigen salarisonderhandelingen dacht ik: ik ga eens bij mijn mannelijke collega’s vragen wat zij verdienen. Toen kwam ik erachter dat daar een verschil in zat. Vervolgens zei ik tegen KRO-NCRV: wat gaan we eraan doen? Ik weet niet of het nu helemaal gelijk is, maar het ligt in ieder geval een stuk dichter bij elkaar. Ik vind het belangrijk daar als vrouw voor op te komen. Het heeft namelijk niet alleen met geld te maken, maar ook met waardering voor jezelf. Ik verdien wat ik verdien.”

Drie jaar geleden vond er een grote omslag plaats bij 3FM, wat ook betekende dat er sindsdien meer vrouwen aan het roer staan. Hoe kijk jij aan tegen de positie van vrouwelijke radio-dj’s?

“Er is heel veel veranderd ten opzichte van drie jaar geleden, zeker bij 3FM. Er zitten nu twee vrouwen op de dagprogrammering. Als ik in een dj-overleg zit is het misschien nog niet helemaal gelijk, maar het voelt wel heel gelijk. Al is er nog veel te winnen. Kijk naar 538, die hebben geen enkele vrouw in de programmering. Voor een van de grootste zenders van Nederland vind ik dat raar. Er moet daar nog een grote shift in mentaliteit gemaakt worden. Toen al die grote namen drie jaar geleden bij 3FM vertrokken was dat een geluk bij een ongeluk. Een hele cultuur die vastgeroest zat werd opeens weggevaagd. Dat gaf de opening om aan een nieuwe cultuur te bouwen. Onze luistercijfers zijn lager, maar het zorgde er ook voor dat er zo’n drastische cultuuromslag kon plaatsvinden.”

Lees verder op Blendle (€)