‘Supermarkten verantwoordelijk voor 10.000 tabaksdoden per jaar’

Wanda de Kanter – longarts én Opzij’s Meest invloedrijke vrouw van het jaar (samen met Bénédicte Ficq) vanwege haar strijd tegen de tabaksindustrie – twittert vanochtend het vakblad voor de voedingsindustrie Distrifood na. Haar bericht:

Het marktaandeel van supermarkten in de verkoop van tabak is meer dan 50 procent. Jaarlijks overlijden 20.000 rokers aan hun verslaving. Supermarkten medeverantwoordelijk voor 10.000 tabaksdoden/jr AH is grootste drugsdealer van Nederland’ – Distrifood.

Het is natuurlijk makkelijk om AH te noemen, zoals Distrifood doet – want AH is nu eenmaal de grootste. Aan de andere kant is het ook relevant, AH kan als marktleider het verschil maken. Supermarktketens rollen over elkaar als het gaat om het benadrukken hoe groen, biologisch, gezond en verantwoord ze zijn maar intussen gebruiken ze hun invloed niet om het aantal tabaksdoden te verminderen. Eenmaal bij de kassa staart tabak elke klant aan.

No products found

Als AH en andere ketens morgen stoppen met de verkoop van tabak, dan zal dat beslist invloed hebben op het aantal rokers al is het een utopie om te denken dat hun aantal met 50 procent zal verminderen. Maar de verkrijgbaarheid van sigaretten neemt in één klap enorm af.

Intussen lijken ketens en overheden in de Verenigde Staten al een stapje verder. In een aantal staten is de minimumleeftijd voor verkoop al 21. En steeds meer winkelketens volgen, ook als dat niet verplicht is.

Helemaal afschaffen zou het beste zijn. Maar de leeftijd naar 21 tillen zou ook al helpen want het is juist de (vroege) puberteit waarin de levenslange verslavingen ontstaan.

Dus AH: waar wachten we op? Idem voor de Tweede Kamer.

 

%d bloggers liken dit: