Net een man, die vrouw

Door Myrthe Hilkens

Myrthe Hilkens (1979) is journalist, publicist en oud-Tweede Kamerlid en woont met haar gezin in Heemstede. Ze is regelmatig op tv te zien en is moderator voor onder andere De Rode Hoed en De Nieuwe Liefde voor uiteenlopende programma’s.

Zo ook voor Viva la Vulva, waar de internationaal bekende Olivia Keeley te gast was. Zie hier het persoonlijke relaas van deze avond door Myrthe, die overigens sinds 2009 al regelmatig voor OPZIJ schrijft.

 

De jonge dames in het publiek gebruikten die avond regelmatig de term ‘safe space’. “Ik ben hier in een safe space, toch?”

En dan volgden er opmerkingen of vragen over een stijf been tijdens het klaarkomen, over hoe het leven sinds de komst van kinderen eigenlijk niet zo leuk meer was, of over squirten; hoe als vrouw een spuitend orgasme te beleven?

No products found

Op het podium glunderde hoofdgast Keeley Olivia van zoveel openhartigheid. De masturbatiegoeroe – woonachtig te Schotland – kirde op momenten hardop van plezier. Soms sprong ze op van haar stoel om te klappen en te juichen.
Het was, kortom, heerlijk in de safe space.

Met haar motto ‘Viva la Vulva!’ probeert Keeley Olivia de wereld te veroveren. Masturbation is the new meditation, weer uitroepteken.

In oneliners grossiert ze.

Haar online-school voor zelfbevrediging is onder sommige vrouwen een begrip, net als haar YouTubekanaal. Olivia leert over clitorale orgasmes en G-spot orgasmes en baarmoedermond orgasmes. Door heel veel klaar te komen, organiseert de revolutie zich blijkbaar vanzelf. Op een podium in de hoofdstad spreekt ze die avond een halfuur over haar moeder en over Japanse en Griekse mythes. De zon verschool zich in die verhalen in een donkere grot en alleen een lachende vulva kon haar verleiden weer naar buiten te komen om te schijnen.

Haar lezing is een samenraapsel van anekdotes en oude verhalen, maar hoe al die – op zich mooie – verhalen samenvallen in een revolutie, blijft onduidelijk. Zo ook wat de inzet van die revolutie nou precies is of zou moeten zijn.

Als moderator deze avond – neemt u mij niet kwalijk – vond ik het zodoende voor de hand liggen om in het nagesprek met Olivia te proberen alsnog grip te krijgen op de kern van haar missie. Inderdaad interviewde ik Keeley zoals een journalist dat zou doen.

Terug naar de safe space.
Een safe space is – de term zegt het al – een veilige plek. In deze context ook wel een schuilplaats waar mensen, of mensen zonder bepaalde privileges, elkaar treffen in geborgenheid. Een plek waar je omringd door gelijkgestemden, gerespecteerd wordt in gevoeligheden of waar je van bepaalde meningen – of micro- agressies – verschoond blijft. De definities lopen een beetje uiteen. Maar centraal staat dus veiligheid.

Lees verder op Blendle (€)