Anastacia: ‘We baren kinderen, we hebben vagina’s en we hebben meningen. Als je dat als ‘boosaardige feministen’ bestempelt, dan is dat jouw probleem’

Door Noémi Prent

Ze hoeft maar één noot te zingen en je weet wie het is. Tenminste, als je van popmuziek houdt. De Amerikaanse zangeres Anastacia scoorde in Nederland de ene na de andere hit met nummers als I’m Outta Love en Sick and Tired. Eind dit jaar keert ze terug in Nederland om haar musicaldebuut te maken in We Will Rock You, de musical van de legendarische band Queen. We ontmoeten Anastacia in het Okura hotel in Amsterdam. “Ik vind het absoluut niet vervelend als iemand mij een feminist noemt.”

Een carrière als wereldberoemde popzangeres? Dat zag een jonge Anastacia, voluit Anastacia Lynn Newkirk, niet aankomen.

“Als kind had ik niet veel zelfvertrouwen. Ik droeg een bril, ik voelde me een nerd,” herinnert Anastacia zich. Dat die bril, waardoor ze zich vroeger ‘nerdy’ voelde, later een sexy handelsmerk zou worden had ze niet kunnen bedenken. De typische ‘Anastacia’-bril, een model waarbij de glazen vaak van een kleurige gloed zijn voorzien, is sinds de jaren 2000 bijna een stukje popcultureel erfgoed.

No products found

Kickstart

“Ik probeerde het te maken in de muziekindustrie. Ik dacht dat het onmogelijk was, ik dacht dat je eruit moest zien als Kylie Minogue. Ik was ook nooit het meisje dat voor de spiegel met een haarborstel in de hand stond te zingen en dacht: ik word een ster,” vertelt Anastacia, haar ogen lachend vanachter, jawel, haar iconische bril. Vlak voor haar grote doorbraak werd haar regelmatig aangeraden haar bril te lozen. Ze sloeg de goedbedoelde adviezen in de wind en haar debuutalbum wist meer dan 35 miljoen keer te verkopen. “Het is heel organisch gegaan, alsof het zo heeft moeten zijn. Ik was overweldigd door het succes destijds. Toen ik voor het eerst op tournee moest vroeg ik me af: ik weet niet of ik twee uur achter elkaar kan zingen. Ik dacht: ik kan mijn carrière nu voorgoed vergooien.”

Inmiddels is Anastacia niet meer weg te denken uit de muziekindustrie en staat ze nog altijd vol zelfvertrouwen op grote podia. Grote hits heeft ze de laatste jaren niet gescoord, maar toch kan ze rekenen op een grote, trouwe schare fans, met name in Europa. Aan die grote hits van vroeger, die vaak dagen in je hoofd blijven hangen, koes- tert ze nog steeds warme herinneringen. “Ik zing ze altijd. Ik doe geen show zonder de grote hits, zoals I’m Outta Love. Het geeft me een krachtig gevoel en ik houd van de betekenis erachter. Ik ben ook trots om onderdeel te zijn van een lied dat anderen kracht heeft gegeven. Toen het nummer uitkwam was ik blij dat mensen zich konden identificeren met mijn teksten, want daardoor wist ik dat ik niet alleen was.”

Lees verder op Blendle(€)

%d bloggers liken dit: