Smartphone-vrij dineren dankzij slim tafelkleed

Kent u dat? U zit ‘gezellig’ aan tafel, thuis of zelfs in een restaurant. En uw tafelgenoten blijven geobsedeerd door elk flikkertje en piepje op het scherm van hun smartphone.

Zelf heeft u daar natuurlijk geen last van. En uw tafelgenoten nu ook niet meer want nu is er het ‘sociaal tafelkleed’, ontworpen door Ralf Lambie.

Een speciale zak in het tafelkleed blokkeert signalen, waardoor gasten smartphone-vrij kunnen dineren.

‘De speciale zakken in het kleed werken als een Kooi van Faraday: er komen geen berichten of oproepen binnen, er zijn geen trilsignalen of oplichtende schermen. En dat betekent weer ouderwets tafelen. Niet even snel iets googelen of een foto van je gerecht delen via Instagram, maar echte aandacht voor elkaar’, aldus de ontwerper.

Effect smartphone

Onderzoekers van de British Columbia University ontdekten dat mensen die hun smartphone gebruikten tijdens een diner, minder genoten dan mensen die dat niet deden. En een studie van Virginia Tech toonde aan dat enkel de aanwezigheid van de smartphone, zelfs als deze niet werd gebruikt, bij een een-op-een gesprek voldoende was om dit gesprek negatief te beïnvloeden.

Zo’n vinding smaakt naar meer. Er schiet ons zomaar ‘sociaal beddengoed’ te binnen.

Of het echt helpt?

Het begint ermee dat je bereid bent je mobieltje in zo’n zak te laten glijden. Iets zegt ons dat dát op zich al een bron van – nieuw – gedoe zal blijken te zijn.