Woodstock opnieuw. Moeten we dat willen?

Het is deze zomer 50 jaar geleden – oma vertelt – dat het iconische Woodstock-festival in de Verenigde Staten plaatsvond. Het was één groot verhaal van optimisme, modder, chaos, legendarisch muziek en dito artiesten. Het succes werd daarna in de bioscopen wereldwijd nog herhaald, voor het eerst werd een techniek gebruikt – meerdere scenes tegelijk op het scherm – die de enorme vooruitgang van die tijd nog eens onderstreepte. In sommige bioscopen werd in het gangpad gedanst, nog nooit vertoond, toen.

De plannen om het 50-jarig jubileum te vieren met opnieuw zo’n festival, drie dagen durend, zijn in een vergevorderd stadium. En toen trok de hoofdsponsor – Dentsu Aegis Network, een wereldwijd opererend reclame- en marketingbureau – zich terug. En is het festival in gevaar hoewel de organisatie zegt het toch te zullen doen, er worden nieuwe sponsors gezocht. Elk muziekfestival is er één en in die zin hopen we dat de organisatie erin slaagt. Zou het de bedoeling zijn dat er ook nog maar een fractie van de artiesten van destijds optreedt, dan wensen we Woodstock 2019 veel succes, dat is zogoed als onmogelijk. Onder dit artikel de lijst van toen, de meeste bands bestaan niet meer, heel veel artiesten zijn dood.

No products found

Tegelijk hebben veel hedendaagse sterren hun medewerking toegezegd, in 1969 telde je niet echt mee als je er niet op een podium stond. In die line-up toch ook namen die de 50 jaar hebben overleefd zoals John Sebastian, David Crosby, Canned Heat en John Fogerty.

De line-up bestond in 1969 uit namen als Jimi Hendrix, Janis Joplin, Grateful Dead, Joe Cocker, en Crosby, Stills, Nash and Young (CSN&Y). Als ze het nog kunnen komen ze tegenwoordig niet voor heel weinig uit hun stoel: Neil Young (die met CSN&Y op Woodstock speelde) vraagt met zijn band Crazy Horse zo’n 1 miljoen dollar voor een optreden. Ook voor Justin Timberlake ben je dat bedrag kwijt. Adele kan je boeken voor 750.000 dollar (691.000 euro), Bob Dylan voor 150 à 200.000 dollar, Drake voor 300 à 500.000 dollar, Arcade Fire voor 150.000 dollar (bijna 140.000 euro).

We zijn dus benieuwd wat de artiesten zullen krijgen. Toen was Jimi Hendrix de absolute topact, hij kreeg $ 18.000,-. Santana wilde ook graag en deed het voor $ 750,-.