20 presidentskandidaten bij de Democraten, de meerderheid vrouw. Maar Joe Biden leidt met zeer forse voorsprong in de polls.

Joe Biden heeft beloofd zijn handen zoveel mogelijk in de zakken te houden. Geen handen op schouders van vrouwen, geen vrouwen zomaar beetpakken. Al is het nog zo onschuldig en goed bedoeld.

Daarna maakte hij zijn kandidatuur officieel, haalde en passant al de eerste dag $ 6,3 miljoen aan campagnefinanciering op en verschijnt nu ook in de polls, samen met nog 19 democratische kandidaten.

Biden ziet zijn nominatie bij de Democraten gesteund door maar liefst 39 procent van de kiezers. De eerstvolgende is Bernie Sanders met 15 procent en daarna verschijnt, als eerste vrouw, Elizabeth Warren met 8 procent.

Joe Biden is inmiddels 76 en dat maakt hem vier jaar ouder dan Donald Trump. Voor zover relevant – Trump speelde die kaart destijds meedogenloos tegen Hillary Clinton – lijkt Biden zeker niet minder fit dan Trump.

No products found

Maar je wordt er niet vrolijk van dat de twee meest kansrijke Democraten – Biden en Sanders – gemiddeld 76,5 jaar oud zijn. En man. So much voor verjonging en vernieuwing.

Waar we wel vrolijk van worden is dat Joe Biden voortvarend start met de aanpak van Donald Trump. Waar andere, overwegend jongere kandidaten, zich verliezen in enorme vergezichten waarvan de haalbaarheid in elk geval door de meeste kiezers niet wordt gezien – houdt Biden z’n ogen op de bal en die bal heet Trump. Dat is de te kloppen partij.

Maar, zoals we al eerder schreven, bestaat het gevaar – met zoveel kandidaten – dat de mate waarin die elkaar de tent uit zullen vechten voor de Democratische kandidatuur maakt dat Trump rustig achterover kan leunen. Hij ziet wel wie het wordt. En hij ziet vooral wat er binnen de Democratische Partij dan al aan kleerscheuren zijn aangebracht.

Wordt het Biden, dan zal Trump de 47-jarige ervaring van Biden in het openbaar bestuur tegen hem gebruiken: Biden was erbij en deed niets terwijl de Verenigde Staten z’n grandeur verloor. We horen het Trump al zeggen. Biden didn’t make America great again.

Toch blijkt de laatste dagen dat Trump zich zorgen maakt, Joe Biden moet hij wel serieus nemen. Zou Biden zich vier jaar geleden kandidaat hebben gesteld, dan zou hij en niet Trump waarschijnlijk hebben gewonnen. En dus zijn er al de nodige gevechtshandelingen op Twitter. Koosnaampje van Trump voor Biden: ‘Sleepy Joe’.