9 mei in Paradiso: Soraya Chemaly over ‘The Power of Women’s Anger’

Vrouwen zijn boos, en ze hebben er alle reden toe. Ze worden onderbetaald, tegengewerkt, gekleineerd en zijn overwerkt. Assertieve vrouwen worden weggezet als krengen, expressieve vrouwen als emotioneel. Heeft een vrouw een mening, dan kan ze die beter voor zich houden. En als een vrouw daadkracht toont, moet ze er wel bij glimlachen. Dat schrijft de Amerikaanse bestseller auteur Soraya Chemaly in haar recentelijk naar het Nederlands vertaalde boek ‘Fonkelend van woede’ (uitgeverij De Geus).

Volgens Soraya Chemaly zijn vrouwen even vaak boos als mannen, maar zijn er grote verschillen in hoe zij daarmee omgaan en hoe anderen erop reageren. Veel vrouwen onderdrukken hun boosheid, met soms grote nadelige psychische en fysieke gevolgen. Maar, stelt Soraya Chemaly in dit vlammende boek, boosheid is juist een krachtig middel voor verandering. Ze analyseert thema’s als eigenwaarde, pijn, zorg, angst, stilte, ontkenning, gender en diversiteit en legt uit waarom het bevrijdend is boosheid als kracht te onderkennen en ernaar te handelen.

Interview door Hasna El Maroudi, co-founder van het feministische platform Lilith.
Voertaal: Engels

Meer informatie over het programma kunt hier vinden