Bij Ajax stromen de miljoenen binnen. En daarom gaat binnenkort een vrouw over het geld: Susan Lenderink

Ajax-directeur en oud-speler Edwin van der Sar legt de lat niet laag. De begroting van Ajax moet naar € 200 miljoen, een verdubbeling. Dat is nodig om structureel op hoog Europees niveau te kunnen meedoen.

Dit jaar verbaast Ajax vriend en vijand, het zou zomaar zo kunnen zijn dat de club de finale van de Champions League speelt. En wint, we gaan het zien. Eerst volgende week in eigen huis nog Tottenham Hotspur verslaan of tenminste gelijk spelen.

De club draait nu jaarlijks een omzet van rond de € 100 miljoen maar er zijn flinke fluctuaties, veroorzaakt door hogere of lagere inkomsten uit transfers en deelname aan Europese competities.

In die zin lijkt het seizoen 2018/2019 een extreem jaar te worden. Er kan zomaar een kleine € 100 miljoen aan premies en recettes uit deelname aan de Champions League worden verdiend. En na dit seizoen zal Ajax ongetwijfeld worden ‘leeggekocht’ door Europese topclubs. Frenkie de Jong is al zover: naar Barcelona. Om Matthijs De Ligt wordt gevochten. Donny van de Beek zal ook niet makkelijk kunnen worden behouden. En  daarnaast zal er ook voor de rest van de selectie belangstelling zijn.

Ajax wijzigde het afgelopen jaar het beleid. Er werden strategisch ervaren spelers bijgekocht voor veel meer geld dan gebruikelijk: Daley Blind en Dusan Tadic. De salarisplafonds werden flink verhoogd.

Na dit seizoen zal dat beleid nog verder moeten worden uitgebouwd en met de explosie aan inkomsten dit jaar kan dat ook.

Maar vanaf 1 juli a.s., voor Ajax het nieuwe boekjaar, heeft de club een vrouw als Chief Financial Officer: Susan Lenderink.

Voor het overige blijft het in de Johan Cruijf Arena een mannenclub. Raad van Commissariseen: vijf mannen. Raad van Bestuur (directie): vijf mannen en straks dus vier mannen en een vrouw. Maar het bruggenhoofd is er….

Hieronder een deel van het persbericht dat de club eerder deze week verspreidde.

Susan Lenderink (Warnsveld, 30 augustus 1977) is momenteel Chief Financial Officer (CFO) bij De Bijenkorf. Lenderink studeerde Economie aan de Universiteit van Amsterdam waar ze later eveneens een postdoctorale opleiding tot Register Controller afrondde. Ze begon haar loopbaan in de accountancy in 2000 bij Price Waterhouse Coopers. In 2003 trad ze als Financial Controller aan bij De Bijenkorf – Vendex KBB. In 2012 werd ze daar benoemd tot CFO.

Namens de RvC licht president-commissaris Leen Meijaard de voorgenomen benoeming toe: ”Na een gedegen zoektocht hebben wij met mevrouw Lenderink de geschikte financieel directeur voor Ajax gevonden. Ze heeft een uitstekende achtergrond in het vakgebied en maakte in meerdere gesprekken een goede indruk op ons. Zij heeft een goed analytisch vermogen, is ervaren in het aansturen van afdelingen en met het maken van financiële planningen. Ze is scherp en heeft een proactieve houding. We denken met haar ook iemand te hebben gevonden die complementair is aan de andere leden van de directie.”

Susan Lenderink: ”Ajax legt de lat graag hoog en zo zit ik ook in elkaar. En ik heb een hekel aan verliezen. De sportieve cultuur van de club past bij mij en ik haal het meeste voldoening uit teamprestaties. Dus ik kijk er naar uit om met mijn nieuwe collega’s te gaan samenwerken en met elkaar succesvol te zijn.”

Algemeen directeur Edwin van der Sar: ”De RvC en de directie hebben meerdere kandidaten gesproken. Susan maakte de beste indruk op ons. Ik denk dat zij, los van haar achtergrond, ook vanwege haar energieke en ambitieuze instelling uitstekend past bij de functie en bij de Ajax-organisatie. Samen met mijn collega’s kijk ik uit naar een succesvolle samenwerking met haar.”