Dit moet je zien, op Netflix. ‘Knock Down The House’.

Wij van OPZIJ bekeken ‘m gisteren. De Netflix-documentaire ‘Knock Down The House’. Het verhaal van de – met dank aan Donald Trump – in 2016 ontstane politieke inktvlek die uiteindelijk leidde tot een heuse revolutie en méér vrouwen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en in de Senaat ooit.

Het is een prachtig verslag van bewegingen, in veel staten tegelijk, die startten in keukens en huiskamers, dorpszaaltjes maar uiteindelijk het bewijs leveren dat sprookjes soms werkelijkheid worden.

In de laatste beelden zien we Alexandria Ocasio-Cortez, de New Yorkse Democrate die als jongste vrouw ooit verkozen werd in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Op de foto boven dit bericht zien we haar, zittend bij het Capitool, vertellend hoe ze als vijfjarig meisje een ‘wereldreis’ maakte met haar inmiddels overleden vader, helemaal van New York naar Washington. En dat haar vader haar vertelde dat ‘dit allemaal van ons’ was. ‘En dus ook van jou’.

De documentaire toont niet alleen het succesverhaal van Alexandria Ocasio-Cortez, het gaat ook over een aantal mislukte pogingen van andere vrouwen. Hoewel, mislukt? Ze versloegen hun tegenkandidaten – vaak de gevestigde orde – niet. Maar één ding weten ze zeker: over een paar jaar komt de herkansing en dan ze veel beter voorbereid. Nu bouwden ze hun organisaties letterlijk from scratch, straks staan die er al.

Bij alle kritiek die wij hier nog al eens willen hebben op de Verenigde Staten beklijft toch één overheersende gedachte. Zo formidabel als het politieke engagement van de vrijwilligersorganisaties achter deze kandidaten: kom er eens om in ons land.

%d bloggers liken dit: