Fidan Ekiz – “Ik hoor vaak dat ik mensen motiveer om te zeggen wat ze denken. Ze durven vaak niet, bang om voor racist, islamofoob, gutmensch uitgemaakt te worden.”

Journalist Fidan Ekiz groeide op als Rotterdams meisje met een Turkse culturele achtergrond. Haar familie- geschiedenis, de liefde voor twee landen en haar journalistieke loopbaan zijn onlosmakelijk met elkaar verweven. Daarover schrijft ze in haar nieuwste boek Alles begint en eindigt met familie, waar het persoonlijke het maatschappelijke raakt.

Met dit boek geef je voor het eerst een inkijkje in je persoonlijke leven.

“Ik heb jarenlang in Turkije gewoond en gewerkt als correspondent. Vrienden en collega’s van mij zijn het land ontvlucht en/of vermoord omdat ze het ‘verkeerde’ gedachtengoed zouden hebben. Nooit had ik gedacht dat ik op een dag in Nederland de behoefte zou voelen om me uit te spreken en me daarin uiterst kwetsbaar op te stellen om het zwijgen over gevoelige thema’s te doorbreken; om daarmee mijn nek uit te steken, zelfs in een land als Nederland. Maar het is nodig. Over integratie, immigratie, de islam. Zeker, je mag in dit land alles roepen, maar we kennen ook de risico’s. Twee politieke moorden en talloze dreigementen aan collega’s en politici, die beveiligd worden. We lijken eraan gewend dat iemand als Wilders 24/7 wordt bedreigd, maar het is niet normaal. Het is idioot in een land waar mijn ouders ooit juist naartoe kwamen vanwege de liberale waarden, vrijheden en tolerantie. Ik spreek me uit in mijn boek, vaak via verhalen uit mijn leven en die van mijn familie. Omdat het nodig is. Omdat ik die verplichting en verantwoordelijkheid voel.”

Hoe is het boek precies tot stand gekomen?

“Ik schrijf columns voor het Algemeen Dagblad en Vrij Nederland. Die heb ik aangevuld met nieuwe verhalen en gebundeld. De bedoeling is dat er een boek komt waarin ik veel dieper op zaken inga en mezelf nog kwetsbaarder opstel. Die is nog in wording. Omdat ik

veel reacties krijg op wat ik schrijf en omdat het heel actueel is, stelde mijn uitgeverij voor om dit boek alvast op de markt te brengen. Ik ben blij dat we dat hebben gedaan.”

” Wat hoop je dat mensen meenemen uit het boek?

“Ik hoor vaak dat ik mensen motiveer om te zeggen wat ze denken. Ze durven vaak niet, bang om voor racist, islamofoob, gutmensch uitgemaakt te worden.
Ze zeggen ook dat het boek een eyeopener is: in het gepolariseerde Nederland van nu kiezen we snel partij voor de flanken die het gematigde midden overschreeuwen. We zetten de hakken in het zand en eisen onze identiteit op. Vaak uit angst die te verliezen, en uit angst voor de toekomst van onze kinderen. Mensen zien dat die angst wordt gedeeld, ook door hen die ze als bedreiging zien. Ik houd een pleidooi voor het midden, voor eenheid. Omdat polarisatie het vertrouwen in de politie doet afnemen en wantrouwen ons nog meer verdeelt. Dat maakt ons kwetsbaar, terwijl we in tijden van terreuraanslagen juist weerbaar moeten zijn.
Dat kan alleen wanneer je de overeenkomsten benadrukt in plaats van de verschillen. Ik snak naar die verbroedering in onze samenleving die we zagen met Feyenoord die landskampioen werd, met Nouri, met de dood van Van der Laan, met de Elfsteden-Zwemtocht van Van der Weijden. Over al die dingen schrijf ik en ik merk dat het mensen raakt, ontroert. We hebben elkaar nodig. Ik mis moreel gezag bij onze leiders. Die leegte kunnen wij opvullen. Burgerschap bepleit ik: democratie van onderaf.”

Wat is jouw favoriete boek over (de Nederlandse) migratiegeschiedenis?

“Dat is Land van aankomst van Paul Scheffer. Mensen delen hem te vaak onterecht in in een rechts kamp. Terwijl hij zijn bevindingen baseert op onderzoek. En dat doet hij niet zonder gevoel. Zijn boek raakte me: het was waar, eerlijk en vooral tragisch. We hebben ons land en elkaar zo in de steek gelaten. Niemand is dader of slachtoffer. We zijn elkaar kwijtgeraakt en met mijn boek zoek ik de ander op. Ik wil dat omdat ik houd van dit land en omdat mijn kind opgroeit in dit land. Ik ben het mijn ouders verplicht die ooit van alles hebben opgeofferd zodat wij, hun kinderen, hier een mooi bestaan konden opbouwen, ik ben het mijn kind verplicht en de toekomst van alle kinderen. Zwijgen is gewoon geen optie. Ik wil een bijdrage leveren aan een beter Nederland. Ik geloof daarin en zal de hoop nooit opgeven.”

Fidan Ekiz

Alles begint en eindigt met familie

€18,00 (Uitgeverij Podium)