‘Vrouwen én mannen. Maar vrouwelijke inspiratie is toch net wat anders.’

Door Julia Wouters

23 mei zijn de Europese Verkiezingen. Hoog op de kieslijst van de VVD, GroenLinks en D66 staan drie jonge vrouwen. Catharina Rinzema, Eline van Nistelrooij en Samira Rafaela besloten de handen ineen te slaan. OPZIJ sprak de drie vrouwen én hun rolmodellen Mirjam de Blécourt, Kathalijne Buitenweg en Lousewies van der Laan.

Volgens de Amerikaanse feminist Gloria Steinem was het verkeerd dat we jonge vrouwen vertelden dat ze alles kunnen worden wat ze willen. Het is volgens haar beter de boodschap mee te geven dat je alles wat je wilt zou moeten kunnen worden. Dat het overwinnen van de obstakels die daarbij in de weg staan ontzettend veel voldoening en plezier geeft en je in goed gezelschap zult zijn. Deze jonge vrouwen zijn in goed gezelschap.

Catharina: “Ik ben geïnspireerd geraakt door Amerika waar een hele hoop vrouwen zich voor het eerst verkiesbaar hebben gesteld. Daardoor ben ik gaan nadenken hoe vrouwen ook hier kunnen samenwerken.” Catharina zocht contact met Eline en Samira omdat ze zichzelf in hen herkende. “We doen alle drie voor het eerst mee. We zijn alle drie dertigers, staan op een hoge plek en delen met elkaar dat we willen laten zien dat je het verschil kunt maken en dat dat verschil wat ons betreft in Europa begint.”
Toen Catharina haar belde, reageerde Samira meteen enthousiast: “Ik vond het fantastisch. Ik vind het heel belangrijk dat vrouwen laten zien dat ze samenwerken, los van de partij of organisatie. Dat we elkaar publiekelijk niet afvallen. Het is als vrouw al moeilijk genoeg. Ik houd ervan om elkaar te steunen. Dat is pas echt sterk.”

Ook Eline was gelijk positief. “Ik denk dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten. Je hebt een passie en wilt iets veranderen. Maar het is een spannende sprong. Het is heel mooi om elkaar daarbij te kunnen versterken en ondersteunen.” Volgens Eline is samenwerken de essentie van politiek: Als je iets wilt veranderen, zal je dat samen moeten doen. Ze weet zeker dat iedereen daar sterker van wordt. Ook Catharina is ervan overtuigd dat je in Europa niks bereikt als je niet samenwerkt.

Rolmodellen

Catharina en Mirjam leerden elkaar kennen tijdens de Topkader-weekenden op de Veluwe – het opleidingstraject van de VVD. “We zijn drie weekenden met elkaar
op de Veluwe geweest. We hadden meteen een klik.” Catharina had grote bewondering voor het feit dat Mirjam partner was bij het grootste advocatenkantoor ter wereld. “Politiek gezien zijn we alle twee nieuw. Maar daar houden we elkaar scherp, want juist vreemde ogen dwingen.”
De bewondering die Catharina voor Mirjam heeft, is wederzijds. Mirjam: “Ik heb bij Baker McKenzie talloze leiderschapstrainingen doorlopen. Ik dacht het klappen van de zweep wel te kennen maar heb tijdens die weekenden weer hele andere vaardigheden geleerd. Ik zag Catharina daar heel goed in opereren. Ik dacht: jeetje, wat knap. Zo’n jonge vrouw en zo enthousiast. Mirjam kijkt Catharina warm aan: “Je moest iets voorzitten. Ik dacht: daar moet ik goed naar kijken.”

 

Lees verder op Blendle (€)