Dominee heeft ‘buitenechtelijke relatie met wederzijdse instemming en een zwangerschap als gevolg.’ Hervormde kerk onderzoekt ‘ambtsmisbruik.’

De dominee van de hervormde kerk in Veenendaal heeft even niets kerkelijks te doen, hij staat op non-actief. De hervormden hebben er geen woorden voor, de dominee heeft bij een andere dan zijn eigen partner een kind verwekt. Of de zwangerschap onderdeel van het Plan van aanpak was is onbekend maar de inleidende handelingen waren dat zeker wel: de buitenechtelijke relatie was er met wederzijdse instemming.

Dat mag zo zijn maar dan reken je wel buiten God en zijn vertegenwoordigers op aarde die de kwestie nu tot op de bodem uitzoeken, ze vermoeden ‘ambtsmisbruik’. Er is een visitatiecommissie aan het werk die de uitkomsten van het onderzoek zal delen met de commissie Opzicht, de rechtsprekers van de kerk.

‘Je zult niet echtbreken’ en ‘Je zult de vrouw van uw naaste niet begeren’ zijn kernwaarden voor de hervormden, en daar is het misgegaan, zegt Nico Belo, secretaris van de kerkenraad, het bestuur van de kerk. Deze secretaris vat het probleem ook bondig samen:

‘Een dominee moet nabij zijn, maar ook afstand houden. Dat is hier niet goed gegaan’

De affaire is afgelopen zondag tijdens de dienst in de kerk met de gelovigen gedeeld, ze zijn ‘in shock’, aldus de lokale krant Tubantia. De dominee heeft het incident zelf gemeld bij de bevoegde instanties, de kerkenraad en bij de classispredikant Utrecht. We leren een hoop over de lokale religieuze cultuur.

Tja, hoe nu verder? We hebben de dominee, we hebben de overspelige partner, we hebben de ‘vaste’ partners van de dominee én van de overspelige partner. En we hebben een zwangerschap die – als het God behaagt – zomaar tot een kerngezonde baby kan leiden, misschien zelfs wel een heus kerstkind.

Natuurlijk hopen we dat het voor alle betrokkenen goed zal aflopen maar toch vooral voor de baby. Dat wordt nog niet eenvoudig want onder die omstandigheden, in die lokale samenleving, kan dat zomaar een bastaardkind zijn en blijven. Want zo fijngevoelig zijn God en zijn Veenendaalse uitverkorenen natuurlijk ook wel weer. Mocht het tot een afgestaan kind en dus adoptie moeten leiden, dan graag door een gezin dat wél al bepaalde maatschappelijke ontwikkelingen heeft doorgemaakt. Zeg maar: zoals wij, overwegend,

En dan nu weer terug naar de Europese verkiezingen, de Brexit, de onderhandelingen tussen de VS en China en niet te vergeten Ajax – Tottenham Hotspur.