Bèta- en techbedrijven willen meer vrouwen. Maar ze vragen mannen

Vanuit meerdere gezichtspunten zijn vraag en aanbod van ‘bèta’-vrouwen in het nieuws. De Overheid wordt geadviseerd meer geld te steken in bèta en techniekonderwijs. Als het niet anders kan desnoods ten koste van andere studies waarvan de afgestudeerden minder kansen op de arbeidsmarkt hebben.

In het rapport ‘Wissels om’ raadt de commissie-Van Rijn aan om minder op studentenaantallen te sturen en meer op de te maken keuzes.

Opleidingen in economie en recht aan hogeschool en universiteit groeien almaar door terwijl ze volgens de commissie een ‘overschot’ aan afgestudeerden kennen. Volgens minister Van Engelshoven is de huidige financiering daarom ‘na tien jaar aan herijking toe. We hebben jarenlang jongeren richting bèta en techniek gestuurd. We zien dat ze er nu in groten getale voor kiezen en dan kunnen universiteiten en hogescholen het niet aan. Vandaar die verschuiving van middelen. Ik heb goede hoop dat we bij de voorjaarsnota de herverdeeleffecten kunnen verzachten’.

Nu er in de praktijk geen verschil meer is tussen het aantal vrouwen en mannen dat kiest voor universitaire studies, ligt hier ook een uitgelezen kans om meer vrouwen te interesseren voor bèta en techniekonderwijs. Want daar is nog veel te verbeteren.

Maar stel dat zoiets lukt, dan zijn we er nog lang niet. Vorige week was er aandacht voor een onderzoek van Booking.com – inderdaad: uit onverwachte maar misschien juist daarom ook onverdachte hoek.

Het onderzoek vond plaats in 10 landen onder een kleine 7.000 respondenten.

Wat blijkt? Techbedrijven schreeuwen van de daken dat ze veel meer vrouwen in dienst zouden willen hebben, de balans is al jaren scheef, zeer scheef.

Maar vervolgens laten ze na, zowel in werving als in arbeidsvoorwaarden, om het voor vrouwen aantrekkelijk te maken om zelfs maar te solliciteren.

Wervingsteksten staan bol van mannenjargon. Dat is zelfs zo als het gaat om banen waarvoor je helemaal geen aanleg voor bèta en techniek hoeft te hebben zoals bij de afdelingen human resources, PR, legal.

Het rapport eindigt met vijf conclusies. Die kunnen bedrijven maar beter ter harte nemen. Want straks is het onderwijssysteem in staat om voldoende goed opgeleide vrouwen in bèta en techniek ‘op te leveren’. Maar blijven die vrouwen zich wel duizendmaal bedenken voordat ze voor een baan bij zo’n bedrijf kiezen.

Hieronder het rapport.

Research report