Thierry Baudet. Kun je daar als vrouw nog op stemmen?

Om nou te zeggen dat het stof al is neergedaald…dat zou overdreven zijn. Bovendien krijgen we vanavond nog het debat van Mark Rutte en Thierry Baudet onder leiding van Jeroen Pauw.

Baudet haastte zich gisteren om een draai te geven aan de publiciteit die zijn essay opriep. Uiteraard – want de publiciteit was nu niet bepaald op z’n hand – was het allemaal enorm overdreven, die aandacht. Waar ging het nou eigenlijk allemaal over? Bovendien, het waren toch niet zijn standpunten, hij heeft die van een ander – Michel Houellebecq – geduid.

De Volkskrant heeft vandaag een interview met de vertaler van Michel Houellebecq’s werk, Martin de Haan. Volgens De Haan heeft Baudet het werk van Houellebecq maar matig  en op onderdelen helemaal niet begrepen. Citaten uit het interview:

——

Baudet concludeert dat Houellebecq tegen abortus moet zijn. Klopt dat?

‘Ik ken geen uitspraken van Houellebecq over abortus.’

Baudet stelt dat omdat vrouwen gelijkwaardig aan mannen willen zijn, ze minder kinderen krijgen en gefrustreerd raken. Ook dat ontleent hij aan Houellebecq. Klopt dat?

‘Baudet pakt hier een passage uit Elementaire deeltjes. Wat hij niet ziet is dat bij Houellebecq juist de vrouwenfiguren vaak sterk zijn. Valérie in Platform is hoogopgeleid en heeft een mooie baan. Baudet vervangt wat Houellebecq schrijft door wat hij kennelijk zelf wil zien. Homeopathische verdunning is een thema van uiterst rechts. Die bevolkingspolitiek komt voor in Onderworpen.In de roman druipt het van de ironie als het daarover gaat.’

Is het dan zo dat Baudet Houellebecqs ironie negeert?

‘Ik denk dat daar het misverstand zit. Ironie is niet hetzelfde als een gebrek aan ernst. 

—–

Gisteren zagen we veel reacties op ons stuk over Baudet.

Er zijn lezers die vinden dat je Baudet ‘geen podium’ moet geven. Het zal duidelijk zijn dat we niet in dat kamp zitten. Je kunt en mag zoiets als Baudet niet negeren. Als hij abjecte standpunten verkoopt dan is het zaak om ze aan te pakken.

Bij de Statenverkiezingen hebben veel vrouwen op hem gestemd. Wisten ze wel over wie ze het hadden? Vandaag in elk geval wel.

Er waren ook vrouwen die het voor hem opnamen. De pers werd al die ophef verweten en dus moesten we deze critici er op wijzen dat Baudet zelf in een tweet de wereld opmerkzaam maakte op zijn ‘essay’ en opriep tot lezing.

TweetBaudet

Ook verweet een lezeres ons dat we Baudet standpunten lieten innemen die hij niet zou hebben ingenomen. Daarop moesten we wijzen op wat we in werkelijkheid schreven want Baudet doet die dingen veel subtieler. We schreven:

‘Hoewel hij ontkent dat het zijn eigen ideeën zijn staat zijn steun aan die van anderen vast.’

Het interview met de vertaler gelezen hebbende lijkt het erop dat Baudet Houellebecq dingen laten zeggen die helemaal nooit geschreven zijn waarmee het dan – zeker als het gaat om abortus – alsnog zijn eigen standpunten worden.

Vanavond gaan we kijken naar een debat van twee rechtse mannen die als het gaat om hun persoonlijke omgang met vrouwen nog blijk moeten geven van hun ontwikkelpotentieel. Het is best bijzonder dat dit hét debat zal zijn geworden, na de verkiezingen. Het gaat er niet om of rechts het grootst zal worden, de vraag is inmiddels welk rechts.

In een jaar waarin het 100 jaar geleden is dat vrouwen überhaupt kiesrecht kregen is dat een ongekend momentum. Want Thierry Baudet, kun je daar als vrouw nog op stemmen? We zouden zeggen: lezers, maak het verschil.

%d bloggers liken dit: